Tove Alexandersson var överlägsen konkurrenterna även i medeldistansen under SM i Hälsingland. Foto: Bildbyrån

Nytt SM-guld för Alexandersson

Publicerad

Tove Alexanderssons supersäsong fortsätter. Förra helgen krossade hon allt motstånd i långdistans-SM och i dagens medeldistans var hon på nytt överlägsen och vann guldet med över två och en halv minut.

VM-drottningen Tove Alexandersson visar inga tecken på trötthet under SM i Hälsingland. I dag ledde Stora Tunas stjärna medeldistansloppet från start till mål och vann med över två och en halv minut före Elin Månsson, IFK Göteborg.

– Jag kom kanske inte helt in i det från början, utan gjorde några småsaker till tvåan och trean. Men sedan har det gått bättre, säger Alexandersson i ett pressmeddelande.

Lina Strand, Göteborg-Majorna, tog bronset.

Bergman vann herrguldet – igen

Även i herrklassen blev det samma segrare som i långdistansen när Gustav Bergman, Ravinen, vann i den steniga, mycket tekniskt krävande terrängen.

– Det känns bra. Det var ett väldigt bra tekniskt lopp, men jag var ganska osäker hela vägen på hur långt det skulle räcka. Det är svårt att bedöma farten i den här terrängen och jag har varit lite småförkyld i veckan, men väl i mål är jag jättenöjd, säger Bergman.

Silvret knep Alexanderssons klubbkamrat Emil Svensk och Isac von Krusenstierna, Kåre, slutade trea.

Världscup i Schweiz nästa vecka

I morgon avslutas SM-tävlingarna med stafett.

För Alexandersson, Bergman och resten av landslagslöparna väntar därefter världscuptävlingar i Schweiz nästa vecka (både Alexandersson och Bergman leder totalt). I slutet av oktober avslutas sedan världscupen med två tävlingar i Kina.

Både i Schweiz och Kina är det tävlingar på sprint- och medeldistans som gäller.

– Jag har försökt att förbereda mig på sprint igen och på att springa på hårt underlag, säger Alexandersson som vunnit totala världscupen fem år i rad.

”Känns extra inspirerande”

Ingen svensk herre har vunnit världscupen sedan 1996, men nu har alltså Bergman chansen.

– Det är dags sedan länge, måste jag säga. Vi har väldigt dåliga i totalen, det är ju ingen som varit i närheten, säger han.

– Det är klart att det känns extra inspirerande och kul att ha det utgångsläget som jag har.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer