Foto: TV12 och SVT Sport

Alexandersson försvarade VM-guldet i långdistans

Uppdaterad
Publicerad

Tove Alexandersson klarade av förkylningsbesvären och försvarade VM-guldet i långdistansen vid VM i Estland.

– Sista biten in mot mål var en fantastisk känsla, säger Alexandersson till SVT Sport.

– Jag var väldigt trött och när jag hörde att det var lugnt kände jag hur fruktansvärt stum jag var i benen. Sista biten in mot mål var en fantastisk känsla där jag försökte njuta, säger 24-åriga Alexandersson. 

Den svenska orienteringsdrottningen trampade gasen i botten direkt och var först hela tiden. Hon drygade ut försprånget successivt till tvåan Maja Alm, som vann sprinten i lördags,  men tröttnade rejält allra sista biten och vann med 1.32 på den mycket krävande banan över 11,4 km.

– Det varit några tuffa dagar här och bara följa tävlingen från sängen och inte veta om jag skulle kunna springa.  Det känns helt fantastiskt att jag kunde ladda om eftersom jag satsade så hårt på sprinten, säger Alexandersson som avstod lördagens sprint men kände sig fräsch i benen även om det var rossligt i näsa och hals.

– Jag hade lite slem i halsen och så, säger hon.

Sprang i mål med svensk flagga

På väg upp i stigningen mot målet greppade hon åt sig en svensk flagga och var så slut att hon knäade till och gick över den sista puckeln innan hon nådde målet. På de sista 1,6 km tappade Alexandersson 1.13 på Alm men hade fått information om sitt läge och var aldrig hotad.

Helena Jansson, som avslutade vid sprintstafettguldet, var femma efter den första mellantiden men gjorde sedan flera missar på väg till åttonde kontrollen i den täta slyiga skogen i den kuperade terrängen och försvann från tätstriden.

Resultat långdistansen, 11,4 km:

1) Tove Alexandersson, Sverige, 79.10

2) Maja Alm, Danmark, + 1.32

3) Natalia Gemperle, Ryssaland, 5.36

6) Emma Johansson, Sverige, 8.17

12) Helena Jansson, Sverige, 11.03

27) Karolin Ohlsson, Sverige, 99.15

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.