Anna Forsberg, bästa svenska i fjolårets O-ringen. Foto: BILDBYRÅN

Över 20 000 till start i O-ringen

Uppdaterad
Publicerad

Antalet deltagare är över snittet – men förmodligen inget rekord. Arrangören av årets O-ringen, världens största orienteringstävling, räknar med över 20 000 orienterare i skogarna runt Sälen. ”Det visar att evenemanget fortsätter växa”, säger Henrik Boström, vd för O-ringen till TT.

Den kommande veckan, med start imorgon, samlas de flesta av landets elit- och motionsorienterare i Sälen för att springa O-ringen. Ett klassiskt jättearrangemang som i år samlat drygt 17 400 anmälda. Och arrangörerna räknar med ytterligare 5 000-6 000 deltagare när de som sprungit på direktanmälan räknats in.

– Genom att siffran är högre än snittet på 17 200 deltagare de senaste tio åren visar det att evenemanget fortsätter växa, säger Henrik Boström, vd för O-ringen.

O-ringen är ett klassiskt svenskt idrottsevenemang som genomfördes första gången 1965. Tidigare hette det 5-dagars, men har nu bytt namn, mycket beroende på att veckan innehåller mer än fem orienteringsetapper.

Många väljer att delta i mountainbikeorientering eller i preo, en form av punktorientering som från början var en variant av orientering för funktionshindrade men som numera lockar allt fler från den övriga orienteringsfamiljen.

Villiga funktionärer

Deltagarrekordet för O-ringen är från 1985 då 25 000 deltagare sprang i Falun. Senast O-ringen avgjordes i Sälen, 2008, anmälde sig 24 375.

Nu som då är Jimmy Birklin generalsekretare:

– Redan på festen som avslutade arrangemanget 2008 bad många funktionärer att få arrangera tävlingen igen. Det har varit en drivkraft till att O-ringen nu åter igen avgörs i Sälen. En stor skillnad är att det nu blir mer fjällorientering.

Det stora deltagarantalet innebär att Jimmy Birklin är allvarlig när han uppmanar deltagarna att ta bussen från login i de olika stugorna i Sälenområdet till målplatsen. Annars kan det bli trafikkaos. Arrangörerna har byggt upp ett bussnät över Sälenområdet som liknar tunnelbanenätet i Stockholm. Ett 100-tal bussar kommer under veckan att gå i skytteltrafik för att frakta orienterarna.

Lärt av misstagen

Busstransporterna var en av de detaljer som havererade i samband med arrangemanget 2008.

– Vi har lärt oss mycket av de misstag som gjordes 2008. Vi har gjort en bättre detaljstudie hur orienterarna önskar bli transporterade, säger Jimmy Birklin som menar att det kommer fungera den här gången.

Förra året avgjordes O-ringen i Borås. I damernas elitgrupp D21 vann norskan Anne M Hausken Nordberg, framför tvåan Simone Niggli från Schweiz. Bästa svenska blev då Anna Forsberg som sprang in på tredje plats i fjolårets tävling. Topp tre i herrarnas H21-elit blev ettan William Lind följt av Olle Boström och Albin Ridefelt.

Om O-ringen 2016 i Sälen

O-ringen avgörs över fem etapper den 24-29 juli. Löparna får en vilodag.

Centralort: Sälen. Målet för de tre inledande etapperna är vid Högfjällshotellet. De två sista etapperna avgörs i Lindvallen.

Deltagare: 17 400 anmälda. Kan bli upp mot 23 000 deltagare efter anmälningar på plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.