Sara Hagström gör VM-debut som ”världens bästa förstaårssenior”. Foto: BILDBYRÅN

Sara Hagström laddar på eget vis inför VM-debut

Uppdaterad
Publicerad

Hon har blivit kallad för ”världens bästa förstaårssenior” och Sara Hagström är nu redo för VM-debut. ”Det är bra att det finns förväntningar. Jag tror man presterar bäst med lagom press, säger Hagström som är ett av svensk orienterings största framtidslöften.

Det var förbundskapten Håkan Carlsson som i sin presentation av den svenska truppen till hemma-VM i Strömstad utnämnde den 21-åriga Falköpingstjejen till den främsta av alla förstaårsseniorer. Själv har Sara Hagström inget emot de stora orden.

– Det stämmer väl om man ser till resultaten. Jag blev jätteglad när jag såg vad han sagt. I det här gänget är jag ju ”junisen” men jag vill också känna att jag är här för att kunna leverera, säger hon till TT.

Ett steg på vägen har varit att skapa sitt alldeles egna koncept för hur det ska laddas upp inför tävlingarna. Något som vuxit fram under de senaste månaderna där en ”flopp utan dess like” – som hon själv beskriver EM-finalen på medeldistans – följdes av en SM-medalj i sprint.

Nedskrivna tankar

Inför EM hade förberedelserna varit noggranna under hela våren med bland annat nedskrivna formuleringar om hur hon skulle tänka. Men det gick åt skogen i dubbel bemärkelse. Det som skulle bli en höjdpunkt dittills i karriären blev istället en stor besvikelse med en stor miss redan på den första kontrollen.

– Jag var överladdad och blev nog lite nervös. Det var nog den längsta bana jag sprungit rent mentalt, säger Hagström.

Inför SM blev det en helt annan uppladdning. En tenta i mekanik upptog praktiskt taget all tid för Chalmersstudenten och alla ”vanliga” tävlingsförberedelser fick läggas åt sidan.

– Jag var i princip helt oförberedd. Satt mest och ”lekte” lite med några andra kompisar strax innan start. Och så gick det så bra. Jag var plötsligt helt optimal i min fokusering, säger hon och ”Sara-konceptet” fungerade lika bra i VM-testerna veckan därefter.

– Jag ringde till min mentala coach och berättade att jag har märkt nåt när det gäller hur jag ska ladda upp. Och utifrån det har vi nu resonerat oss fram till hur jag ska göra för att inte bli överladdad och göra onödiga och dumma misstag, säger 21-åringen.

Genrep bland studenter

Sara Hagström fortsätter att följa sin egen orienterarväg också i de sista VM-förberedelserna. Först kanske några etapper i O-ringen och bara veckorna innan sprinttävlingen i Strömstad drar hon till Ungern för att springa student-VM.

– Vissa nationer har förbjudit sina VM-löpare att ställa upp där. Det hör inte till den klassiska uppladdningsmetoden och en del tycker det är oseriöst att vara med där så nära riktiga VM.

Men inte Sara Hagström.

– För mig blir det i stället ännu en chans att testa tekniken att vara avslappnad innan start. Att lite avdramatisera VM och komma i rätt ”mood”.

Den svenska VM-truppen betår av totalt 18 tävlande. VM-tävlingarna i Strömstad avgörs 20-27 augusti.

Den svenska VM-truppen i orientering

Damer: Tove Alexandersson, Stora Tuna – medeldistans, långdistans, Anna Bachman, Lidingö – medeldistans, Sara Hagström, Falköping – sprint, Helena Jansson, Ravinen – medel, lång, sprintstafett, Emma Johansson, Domnarvet – medel, lång, Karolin Ohlsson, Järla – sprint, Lina Strand, Göteborg-Majorna – sprint, lång, sprintstafett, Alva Olsson, Linköping – reserv på plats

Herrar: Fredrik Bakkman, Lidingö – lång, Gustav Bergman, Ravinen – medel, lång, sprintstafett, Jonas Leandersson, Södertälje-Nykvarn – sprint, sprintstafett, William Lind, Malung – lång, Jerker Lysell, Rehn – sprint, Martin Regborn, Hagaby – sprint, Albin Ridefelt, Linné – medel, Emil Svensk, Stora Tuna – sprint, Peter Öberg, Hällen – medel, Oskar Sjöberg, Linné – reserv på plats

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.