VM-truppen i orientering presenterades Foto: TT Nyhetsbyrån

Smalare trupp ska ge fler VM-medaljer

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har som mål att vara bästa nation vid orienterings-VM i Estland.

Men det är inte säkert att det är storstjärnan Tove Alexandersson som leder Sverige dit.    

– Det är verkligen ingen självklarhet, säger förbundskaptenen Håkan Carlsson.

Vid hemma-VM i Strömstad och Tanum förra året tog Sverige fem medaljer, varav tre guld, och vann medaljligan före Norge. Om knappt en månad inleds årets världsmästerskap i Estland. Nu är ambitionen än högre: sex medaljer, varav tre guld. Den svenska VM-truppen består av 14 löpare till skillnad från fjolårets 18.

– Det här är en av den starkaste truppen jag någonsin förfogat över. Många av löparna har blivit bättre tills i år, de har fått ett ytterligare år av träning och höjt sig en nivå, säger förbundskapten Håkan Carlsson.

Många i form

Den stora stjärnan i den svenska truppen är Tove Alexandersson som förra året tog sina första individuella VM-guld på medel- och långdistans. 24-åringen från Borlänge vann också EM-guld på båda distanserna, och tog hem den totala världscupen för tredje året i följd. Men förbundskaptenen räknar inte med att det är just Alexandersson som tar de svenska gulden nu.

– Det är verkligen ingen självklarhet, det krävs mycket jobb för att få till ett topplopp. Tove är en fantastisk idrottare, men vi har många i den här truppen som kan vara med högt upp, säger Håkan Carlsson.

Jerker Lysell är regerande världsmästare i sprint. Skadeförföljda Helena Jansson, som vann individuella VM-guld 2009 (sprint) och 2011 (medeldistans), har visat gryende form och besegrade världsmästaren Tove Alexandersson i Swedish League i Bollnäs. Vid världscuppremiären i Finland för drygt ett par veckor sedan vann Jansson medeldistansen och leder i totalsammandraget, precis som Martin Regborn på herrsidan.

– Vi har ett jättestarkt lag totalt sett, en trupp som stöttar och höjer varandra, säger Carlsson.

Tät vegetation

Årets orienterings-VM, det 34:e i ordningen, arrangeras i den estländska universitetsstaden Tartu. Den inledande sprinten orienteras delvis i stadsmiljö, de längre distanserna löps i tätbevuxen skog någon timmes bilfärd utanför Tartu. Det svenska landslaget har haft läger i de estländska skogarna för att förbereda sig så bra som möjligt.

– Terrängen är tuff på det sättet att vegetationen är ganska tät, det är rejäla lövverk att ta sig igenom. Det är tuff utmaning att värdera hur långt man ska springa runt grönområdena kontra hur lång tid det tar att springa igenom dem. Men vi vet vad som väntar och kan lita på det vi kan, säger Håkan Carlsson.

Fakta: VM-programmet

30 juni, 12.00: Sprint kval, Tartu

1 juli, 13.30: Sprint final, Tartu

2 juli, 15.55: Sprintstafett, Viljandi

4 juli, 10.00: Långdistans, Rõuge

6 juli, 11.00: Medeldistans, Vitipalu

7 juli, 11.45: Stafett, Vitipalu.

Fakta: VM-truppen

Damer: Tove Alexandersson, Stora Tuna (sprint, långdistans, medeldistans), Helena Jansson, Ravinen (sprintstafett, långdistans, medeldistans), Lina Strand, Göteborg-Majorna (sprint, lång, medel), Karolin Ohlsson, Järla (sprint), Emma Johansson, Domnarvet (långdistans). Reserv: Lilian Forsgren, Tisaren (sprint).

Herrar: Jerker Lysell, Rehns BK (sprint), Jonas Leandersson, Södertälje-Nykvarn (sprint), Emil Svensk, Stora Tuna (sprint), Martin Regborn, Hagaby (sprint, långdistans), William Lind, Malung (långdistans), Johan Runeson, Tampereen Pyrintö (långdistans, medeldistans), Gustav Bergman, Ravinen (medeldistans, stafett), Albin Ridefelt, Linné (medeldistans).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.