Svensk orientering ska bli jämställd: ”Ramarna måste vara likvärdiga”

Uppdaterad
Publicerad

Könsskillnaderna inom svensk orientering ska suddas ut. Det tack vare en motion som är tänkt att klubbas igenom på Svenska Orienteringsförbundets uppskjutna förbundsmöte i vår.

– Orienteringens ramar ska inte bidra till att upprätthålla orättvisor och skillnader, säger landslagsorienteraren Lina Strand till SVT Sport.

Precis som inom de flesta idrotter har man inom svensk orientering en längre tid diskuterat jämlikheten mellan kvinnor och män. På många sätt är det jämställt redan nu, men vad gäller själva tävlingarna finns fortfarande skillnader. I klubblagsstafetter erbjuds damer oftast färre sträckor än herrar.

Därför finns det nu en motion som vill se till att arrangörerna i framtiden arrangerar jämställda tävlingar.

– I ungdomsverksamheten har vi lika många flickor och pojkar, men någonting händer när man blir 17-20 år. Fler tjejer slutar än killar. Det finns saker i orienteringen som upprätthåller de här skillnaderna. Det är därför en sådan här motion är viktig, säger Lina Strand och fortsätter:

– Alla individer äntrar idrotten med olika förutsättningar ändå. Man har olika bakgrund och olika kunskaper med sig. Därför ska inte orienteringens ramar bidra till att upprätthålla sådana orättvisor och skillnader. Ramarna måste vara likvärdiga.

”Likvärdighet på Tiomila är viktigt”

Sveriges största och mest prestigefyllda stafett är Tiomilakavlen och där är skillnaden tydlig. I damstafetten, som avgörs på eftermiddagen, är det fem sträckor och i Tiomilakavlen, som i praktiken fungerar som herrklass, är det tio sträckor och spektakulär nattorientering.

– Tiomilastafetten är en så värdefull tradition inom orienteringen som engagerar många utövare både på elit- och breddnivå. Därför är likvärdighet på en så traditionstyngd stafett ännu viktigare. Om de vågar göra en förändring så kommer vi att se positiva förändringar även på ett enskilt träningspass i en liten klubb någonstans i Sverige mitt i vintern, säger Strand.

”Tar bort rätten att forma vår egen tävling”

Arrangörsorganisationen bakom Tiomila välkomnar motionen, men ser problem om klasser och banor ska regleras detaljerat.

– Det är en svår balansgång. Klart vi vill utvecklas, men samtidigt har vi en 75 år lång historia som vi inte heller vill kasta bort. Vi måste ta till vara på den. Det är inte så att man gör förändringar över en natt, säger föreningskassören Martina Sundberg.

– Tiomilas inställning är att vi vill ha motionen skriven på en mer generell nivå. Att det mer speglar andemeningen med motionen och att den inte är detaljstyrd. Som den är skriven i dag tar den bort vår rätt att forma vår egen tävling.

Tiomila vill gärna att motionen omformuleras och för just nu en dialog med orienteringsförbundet.

– Vi kommer att ta fram en handlingsplan. Vad nuläget är och vad som är önskat läge. Om det är klasserna som inte upplevs som likvärdiga måste vi givetvis titta på det, säger Sundberg.

Se hela reportaget här:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.