Karolin Ohlsson och Tove Alexandersson. Arkivbild. Foto: TT/BILDBYRÅN

Klev fram ur Alexanderssons skugga: ”Tror att någon driver”

Uppdaterad
Publicerad

Redan klara vinnaren i världscupen Tove Alexandersson bommade rejält i den krävande medeldistansen och slutade bara tia i dagens tävling. I stället klev Karolin Ohlsson fram och vann överlägset.

– Jag är så sjukt jäkla glad, det är overkligt, säger Karolin Ohlsson till Svenska Orienteringsförbundet.

Ohlsson var 1.10 före schweiziskan Julia Jakob efter att ha sprungit i mål på 38.30 – över tio minuter per kilometer, vilket säger det mesta om tuffheten. Det var Ohlssons första seger i världscupen och hon är nu tvåa i totalställningen med bara söndagens sprint kvar av programmet.

– Jag tror att någon driver, sa en överlycklig Ohlsson efteråt och fortsatte att berätta om kartan som hon inte visste vad som var upp eller ner på:

Trean Lina Strand var en sekund efter Jakob. Det var en extremt krävande bana med 305 meters höjdskillnad på 3,8 km och tekniskt svår orientering med mängder av branter och stenar i terrängen utanför Prag vilket gjorde det svårläst.

Alexandersson var 3.24 efter Ohlsson.

Gustav Bergman blev bäste svensk som femma i herrklassen. Hemmalöparen Milos Nykodym vann.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.