Tove Alexandersson lockas inte av OS. Foto: Bildbyrån

Svenska stjärnan lockas inte av OS

Uppdaterad
Publicerad
Tove Alexandersson skulle vara ett stort svenskt hopp i Rio de Janeiro om orienteringen varit OS-sport. Efter två etapper leder hon O-ringen i Sälen med nästan tio minuter, ett nytt bevis för att hon är en av världens bästa – men 23-åringen gillar inte OS-tanken: ”Jag vill inte att orienteringen ska sälja sin själ för att bli OS-sport”, säger hon.

Redan i början av 1980-talet försökte profiler som Annichen Kringstad och Jörgen Mårtensson att få Internationella orienteringsförbundet (IOF) att jobba hårdare för att göra orienteringen till OS-sport. Det arbetet fortsätter, berättar Tom Hollowell, generalsekreterare i IOF.

Tove Alexandersson, en av världens absolut främsta orienterare, är tveksam trots att det skulle göra henne till stjärna med möjligheter att försörja sig på sin idrott.

– Det lockar mig inte. Jag har inget behov av mer uppmärksamhet, säger Stora Tuna-löparen och fortsätter:

– Jag är inte säker på att orienteringen passar som en OS-sport. Det jag älskar med orientering är att få springa i häftig terräng på utmanande banor. Jag tror det skulle bli en för stor kompromiss med terräng och banor om vi skulle komma med i OS. Den vägen vill jag inte att orienteringen ska ta.

”Allas dröm”

Alexandersson får inte medhåll av landslagskollegan Jerker Lysell, Rehns BK, som vann den andra herretappen i O-ringen och ligger tvåa, bara tre sekunder efter fransmannen Thierry Gueorgiou.

– Det borde väl vara alla orienterares dröm att orienteringen kom med i OS. Det skulle vara mycket bra för sporten och innebära att fler topporienterare skulle få ekonomiska möjligheter att heltidssatsa för att bli bäst i världen, säger Lysell och fortsätter:

– Det skulle ha varit riktigt coolt att vara med och tävla i Rio de Janeiro.

”Bra kontakter”

Tom Hollowell bekräftar att det i Internationella orienteringsförbundets verksamhetsplan ingår ett arbete för att få med sporten i OS.

– Vi har bra kontakter med Internationella olympiska kommittén. Samtidigt ser vi nya möjligheter att komma med sedan varje OS-arrangör fått möjlighet att ta med en ”egen” idrott i sitt program.

Hollowell berättar att IOF jobbade aktivt för att få med sporten i OS i Tokyo 2020:

– Det lyckades inte, vilket kan bero på att varje OS-värd gärna vill ta med sporter som passar just deras intressen och ger ökad chans till medaljer för värdnationen. Nu fortsätter vi jobba vidare inför OS 2024, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer