Sverige tvåa i dramatisk sprintstafett

Uppdaterad
Publicerad

Det stod mellan Sveriges Sara Hagström och Norges Andrine Benjaminsen på den sista sträckan av sprintstafetten i Cortina d'Ampezzo som avslutade världscupsäsongen. Norskan drog det längsta strået i de trånga gränderna i den alpina OS-orten.

– Jag trodde att jag skulle få gå ut en bit bakom men så kom Kasper in i ledning och då var bara att ställa om sig till det och göra det jag skulle. Det blev spännande, säger Benjaminsen i SVT:s sändning.

Sara Hagström var fem sekunder efter i mål som tvåa och kunde vänta in Simona Aebersold som sprungit bort sig i gränderna efter att ha haft ett gyllene läge på den spektakulära banan där alla sträckorna varvade inne i ishallen. Runt staden var bergstopparna insvepta i dimma.

Fosser dominerade totalt

Världens bäste herrlöpare, Kasper Fosser, dominerade den tredje sträckan. Han gick ut som sexa 46 sekunder efter täten och växlade ut i ledning med ett par lag strax bakom inför den fjärde och sista sträckan.

– Jag fick en lektion i hur man springer snabb sprintorientering när Kasper kom ifatt. Han är grotesk i allt han gör, säger Emil Svensk som växlade som tvåa efter att ha fått följa Fosser på nära håll.

– Jag fokuserade på mig själv och tryckte på allt jag hade. Jag hade bra kontroll och benen kändes väldigt bra, säger Fosser.

Sprintvärldsmästaren Isac von Krusenstierna blev ifattsprungen av Joey Hadorn i Schweiz förstalag som gått ut 31 sekunder bakom på den andra sträckan. De var i bredd när de växlade över till den tredje sträckan.

– Jag blev lite stressad när Schweiz kom ikapp så snabbt, var seg i benen och farten var inte riktigt där, säger von Krusenstierna.

Drottningen Alexandersson höll undan för kronprinsessan Lundberg

Tove Alexandersson gav det svenska förstalaget ledningen efter att ha dominerat på den första sträckan med unga Hanna Lundberg 50-talet meter efter under större delen av banan.

– Det var ett stabilt lopp och jag gjorde det jag skulle även om rutinerna inte satt; Det är så många beslut som ska tas på kort tid med vägval och det blev en del stopp. Bra att få sällskap av Hanna, säger Alexandersson.

I och med segern vann Sverige nationscupen.

Cortina d'Ampezzo hade vinter-OS 1956 och ska tillsammans med Milano arrangera spelen igen 2026.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.