Tiomila: OK Linné tappade segern efter SVT-expertens jättemissar

Uppdaterad
Publicerad

Det var upplagt för att Uppsala-klubben OK Linné skulle vinna Tiomilas herrklass för första gången. Men det strulade rejält på den sjätte sträckan där laget tappade allt för mycket.

– Jag kanske börjar bli lite för gammal, säger SVT Sports orienteringsexpert Mats Troeng efter att ha tappat över 13 minuter på sträckan. Det gjorde att IFK Göteborg kunde vinna igen.

IFK Göteborg var tio minuter efter på den fjärde sträckan, klassiska ”långa natten” men hade ett starkt lag och kunde plocka in på täten i skogarna utanför Nynäshamn.

På sjätte sträckan bommade SVT Sports expertkommentator Mats Troeng, som gått ut i ledning med över sex minuter.

Han blev stressad när IFK Göteborgs Jens Wängdahl tog in och till slut kom ifatt. Troeng drogs med till fel kontroll, fick läsa in sig, och bommade sedan sin egen och tappade sex minuter till växlingen där man var sjua.

Totalt på sina 7,6 km orientering fågelvägen i natten tappade Troeng över 13 minuter på Wängdahl på sträckan. 

”Han faller igenom”

– Han faller igenom. Jag vet inte, jag borde ha rutin och har varit med förr i de här situationerna och gjort det bra men jag kanske börjar bli lite för gammal för det, recenserar 39-årige Troeng,  med tre VM och ett par SM-guld på meritlistan,  snett leende sin egen insats.

OK Linné kom tillbaka och Albin Ridefelt skapade spänning på den sista sträckan och tog in på IFK Göteborgs norske landslagsman Eskil Kinneberg men fick aldrig kontakt.

– Det är sjukt kul och vi har snackat om det så mycket och att vi gör det igen är stort, säger åttonde sträckans Max Peter Bejmer när laget står och väntar på Kinneberg för att gemensamt springa i mål och fira triumfen.

Laget tog sin tredje Tiomila-segern på fyra år efter att ha försvarat segern från förra året. Klubben har inlett en ny dynasti i orienteringsklassikern som hade premiär 1945.

OK Linné bildades 1995 som en sammanslagning av Uppsalaklubbarna OK Fyrismalm och IK Fyris. Den sistnämnda klubben vann Tiomila 1971.

Resultat Tiomila, Nynäshamn:

1) IFK Göteborg (Morten Jarvis Westergård, Fredrik Edén, Anders Carlsson, Johan Högstrand, Jonas Pilblad, Jonas Pilblad, Vetle Ruud Bråten, Max Peter Bejmer, Fredrik Bakkman, Eskil Kinneberg) 8.12.04

2) OK Linné + 2.28

3) Koovee (FIN) + 6.26

4) Tampereen Pyrintö (FIN) + 15.09

5) Kalevan Rasti (FIN) + 17.50

6) Fredrikstad (NOR) + 22.59

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.