Bommande Alexandersson tog sjunde raka VM-guldet

Uppdaterad
Publicerad

Tove Alexandersson inledde med två bommar och tappade över minuten i början men kom på rätt kurs och vann medeldistansen vid VM i Tjeckien överlägset. Hon tog därmed sitt sjunde raka VM-guld – det 13:e totalt.

– Det känns fantastiskt. Det var svårt tekniskt och jag gjorde två stora misstag och jag är jätteglad att jag inte stressade upp mig. När jag inte gjorde det såg jag till att återfå lugnet och inte springa i överfart, säger Alexandersson till SVT Sport.

Hon vann sedan med utklassningsmarginalen 2.21 till godo på norskan Andrine Benjaminsen, något hon inte räknade med efter de tidiga missarna i svårsprungen, kuperad, stenbunden och bitvis ogenomtränglig terräng.

– Jag trodde att det skulle bli tajt men skönt att få ett lopp där jag inte behövde maxa ur allt ur kroppen.

Dalkullan sprang i mål med ett leende och såg ut att ha krafter kvar efter guldloppet, ett kval avgjordes under förmiddagen, så det var två tuffa lopp i dag.

Stora bommar på andra och fjärde kontrollen

Alexandersson inledde med två kostsamma bommar på den andra och fjärde kontrollen, hon var alldeles i närheten men smet precis förbi kontrollerna och vid den femte (av 20) kontrollen var hon 1.08 efter täten.

– Det var lurigt och jag blev ännu ännu noggrannare efter det, säger Alexandersson som imponerade på de som fick uppleva loppet.

– Inledningen var ganska skakig men sedan var hon ett par divisioner bättre än de övriga. Hon pulveriserar motståndet, säger SVT:s expert Mats Troeng.

Till den tolfte kontrollen hade Alexandersson vänt och var då 1.39 före dåvarande tvåan norskan Andrine Benjaminsen, en placering norskan höll i mål.

Hagström nära medalj trots ryggskada

Sara Hagström, som ledde Sverige till mixedstafettguldet i söndags, gjorde ett bra lopp som rymde en del dramatik.

– Jag hoppade över en bäck och det knäckte till i ryggen som låste sig. Det känns som om jag sprungit som ett V hela vägen. Jag kunde grisa och krypa fram vilket var tur i oturen, säger Sara Hagström som var femma – blott 13 sekunder från medalj.

KLIPP: Alexandersson efter segern

Resultat medeldistans, Smržovka, Tjeckien:

1) Tove Alexandersson, Sverige, 38.12

2) Andrine Benjaminsen, Norge,  +2.21

3) Simona Aebersold, Schweiz, +3.21

4) Kamilla Steiwer, Norge,  +3.23

5) Sara Hagström, Sverige, +3.34

6) Lisa Risby, Sverige, +3.58

12) Johanna Öberg, Sverige, +6.33

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.