Tove Alexandersson sprang bort sig totalt på medeldistansen i VM. Foto: Bildbyrån

Tove Alexandersson misslyckades totalt

Uppdaterad
Publicerad

Tove Alexandersson tappade över 14 (!) minuter på täten på första dryga kilometern och chanserna till en ny VM-medalj försvann genast på medeldistansen.

– Jag vet inte riktigt vad som hände, säger en uppgiven Alexandersson till SVT Sport.

Den regerande världsmästarinnans chanser spolierades redan från början. Alexandersson gjorde flera riktigt grova misstag på de första kontrollerna och halkade osannolikt långt efter.

– Jag har svårt för den här terrängen och inte riktigt fått grepp om den. Jag hade förhoppningar att det skulle gå bra idag, men fick inget grepp idag heller, säger hon.

Hoppade över tredje kontrollen

Hon var nästan sist, 67:a av 70 tävlande efter 1,4 kilometer och chansen till en tredje VM-medalj i Riga var borta.

– Det började redan på ettan och tvåan. Sen stämplade jag tydligen vid fyran när jag trodde jag var vid trean, berättar hon.

Alexandersson hittade aldrig den tredje kontrollen och diskades efter loppet, men sprang ändå igenom loppet.

– Jag tyckte det är roligare att vara ute i skogen och springa än att vara här, så det var bättre att springa igenom loppet.

Hagström bäst

Bästa svenska blev Sara Hagström på sjätte plats. Hon var i medaljläge fram till näst sista kontrollen då hon gjorde ett felval och tappade både tid och placeringar. Hon slutade sexa, 21 sekunder från bronset.

– Jag är jätteglad. Det är häftigt att kunna göra ett så här tekniskt bra lopp på VM av alla tävlingar.

– Jag öppnade lugnt och fokuserade på tekniken, sedan blev jag väldigt trött och gjorde en miss på slutet och tappade nog medaljen. Men så är det i orientering, säger Sara Hagström.

Helena Bergman slutade sjua, fyra sekunder efter Hagström.

Ryskan Natalia Gemperle vann, 1,5 minut före Marika Teini, Finland.

För de svenska herrarna blev det inte heller någon succédag. Gustav Bergman var bäste svensk på plats tio.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.