Världsmästare i går – bad om ursäkt i dag

Uppdaterad
Publicerad

I går var Gustav Bergman svensk stafetthjälte genom att avgöra på den sista sträckan och ordnat sitt andra guld i Tjeckien. I dag grät Bergman efter att ha brutit långdistansen.

– Jag får bara be om ursäkt till de killarna som var reserver, säger Bergman till SVT Sport.

Efter halva banan var han sex minuter efter och sedan avstod han att plåga sig i den kraftiga kuperingen bland sandstensbranterna i Doksy och joggade mot målet på lättlöpta stigar. Han räckte ut tungan och gjorde tummen ner när han kom till målet.

– Jag var riktigt sliten från igår och hade problem med ryggen. Jag hade svårt att hålla uppe löpsteget och efter en halvtimme gjorde varje steg ont även om jag försökte ett bra tag. Det var bara att gå hem, säger Bergman som hade dåligt samvete över att han startade.

– Jag får bara be om ursäkt till de killarna som var reserver, William (Lind) och Simon (Hector). De borde ha sprungit i dag. Jag kan bara säga förlåt till dem, säger Bergman som i stunden hade svårt att glädja sig åt dubbla guld tidigare i veckan.

– Det var ett fint mästerskap även om jag hade önskat mig en bättre avslutning, säger Bergman.

Ny norsk superstjärna i en egen klass

22-årige Kasper Fosser var tvåa på långdistansen vid hemma-VM i Östfold för två år sedan. Nu klev norrmannen upp ett pinnhål och tog sitt första VM-guld efter en imponerande insats i den extremt krävande terrängen i Doksy, Tjeckien.

Han sprang snabbt ikapp landsmannen Magne Daehli och schweizaren Matthias Kyburz, som han sedan drog fram till pallen.

– Det kan säkert bli diskussion när två löpare har hängt sig till sina medaljer, säger SVT Sports expert Mats Troeng.

– Tänk om Fosser fått springa själv, han hade kunnat vinna med Alexandersson-marginal och säkert vunnit med sex, sju minuter. Här har vi orienteringens framtid, han är outstanding, funderar Troeng.

”Extrem uppvisning av Kasper”

Både Fosser och Daehli hade var sin norska flagga som de viftade med i samband med målgången.

– Det känns helt otroligt. Det är något jag drömt om sedan jag var 12-13 år. När jag kom i kapp Kyburz och Daehli tre och sex minuter visste jag att jag hade gått bra. Sedan vet man ju inte hur de bakom har sprungit. Jag försökte bara att genomföra ett bra lopp ända in till mål och det var en hundraprocentig insats, säger Fosser som ledde gruppen ända fram till den korta sista slingan.

Fosser hörde att Kyburz var med i bronskampen vid varvningen men hade sämre koll på hur han själv låg till.

– Det var en extrem uppvisning av Kasper, bara att ta av sig hatten. Det blev en sällskapsresa för oss, säger Daehli.

Resultat långdistans 13,6 km Doksy, Tjeckien:

1) Kasper Fosser, Norge, 1.35.55

2) Matthias Kyburz, Schweiz, +3.05

3) Magne Daehli, Norge, +5.58

4) Daniel Hubmann, Schweiz, +6.15

5) Emil Svensk, Sverige, +7.13

15) Albin Ridefelt, Sverige, +13.21

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.