De svenska damerna firar guldet vid målfållan. Foto: SVT

VM-guld till Sverige efter rysare

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges orienteringsdamer är åter världsmästare i stafett.

Efter stor dramatik sprang Karolin Ohlsson i mål först av alla – efter en imponerande spurt.

– Jag är så lycklig, säger hon.

Vid Lettlands-VM i fjol vann Schweiz stafetten före Sverige.

Och när den tredje och avslutande sträckan vid årets VM i dag startade i Norge var det samma två länder som var i överlägsen ledning.

Varit höftskadad

Efter en imponerande förstasträcka av Lina Strand tappade en illamående Tove Alexandersson på den andra sträckan den 44 sekunder stora ledning hon hade vid start, till att i mål vara sex sekunder efter Simona Aebersold.

Men Karolin Ohlsson, som knappt tävlat under sommaren på grund av en höftskada, gick snabbt upp i ledning före schweiziskan Julia Jakob.

”Är så lycklig”

Efter att ha turats om att ha ledningen med ett par sekunder satte Ohlsson sedan fart för fullt när de kom ut ur skogen – och spurtade i mål fyra sekunder före schweiziskan.

– Så jäkla skönt! Jag har haft ett sånt jäkla dåligt VM, vilket mörker! Men det är en sak att göra sig själv besviken, men vad jag än gjorde den här veckan så skulle jag inte göra mina lagkamrater besvikna, säger hon till  SVT och fortsätter:

– Jag kände att jag kan dö på kuppen, jag skiter i det! Jag ska bara köra ända in. Och jag kände mig stark, och vet att jag har spurten. Så jag var kylig tills jag såg sista kontrollen, sen bombade jag.

– Jag försökte bara vara cool och avvakta. Jag var sugen flera gånger, men jag tänkte ”Nej, jag vet att jag har henne om jag är med i slutet”. Så jag bara väntade in sista kontrollen, sedan gjorde jag rycket.

– Det är så tekniskt briljant, och taktiskt briljant, från det svenska laget från start till mål, säger SVT Sports expert Mats Troeng.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.