Calgary ser ut att få vänta på ett nytt vinter-OS. Här bilder från olympiaden 1988. Foto: TT Bild

Calgary kan dra sig ur OS-bud

Publicerad

Calgary i västra Kanada håller samtal med provinsiella och federala representanter för att få hjälp att finansiera stadens bud för att anordna vinter-OS 2026.
Enligt Calgary Sun kommer staden dra sig ur ansökan.

Staden, som ligger vid Klippiga bergens fot, är tillsammans med Milano Stockholms motståndare i kampen om att få anordna de olympiska vinterspelen.

Men borgmästaren Naheed Nenshi har hotat att dra tillbaka budet om inte den federala staten står för en större del av kostnaderna. Och nu ser det ut som att staden också kommer att lämna ansökningsprocessen.

-Det var en del sista minuten-ansträngningar på måndagsmorgonen för att rädda ansökan, men det är över, säger en högt uppsatt källa med insyn i förhandlingarna till tidningen Calgary Sun.

I trepartssamtalen, där även representanter för provinsen Alberta deltar, har Nenshi försökt att förhandla upp delstatens del av kostnaden.

Även om Calgary skulle ha kunnat återanvända en del av anläggningarna man byggde inför OS 1988 skulle det ändå behövas stora investeringar i staden, och de skenande kostnaderna för OS i Sotji har fått flera städer att dra öronen åt sig.

Bland annat var schweiziska Sion och österrikiska Schladming-Graz intresserade, men valde att dra sig ur efter dåligt stöd i de egna leden.

Även Stockholms nya styre har ställt sig tveksam till att anordna ett OS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer