Arkivbild: Avslutningsceremonin i vinter-OS i Pyeongchang 2018. Foto: TT Nyhetsbyrån

Sent besked kan rädda OS-ansökan i Calgary

Uppdaterad
Publicerad

En sista-minuten-överenskommelse kan rädda Calgarys ansökan om OS 2026, åtminstone fram till en folkomröstning om två veckor.

I det nya förslaget har det skurits i budgeten samt utlovats ett större statligt ekonomiskt stöd, skriver lokala medier.

Efter en flera timmar lång förhandling på tisdagen, mellan Calgary, provinsen Alberta och den kanadensiska regeringen, hade parterna gett upp planerna på ett OS då man helt enkelt inte hittade tillräckligt med pengar till OS-budgeten på 5,23 miljarder kanadensiska dollar (runt 36,5 miljarder kronor).

– Tiden är ute, det är dags att gå vidare, sade då Evan Woolley, stadsråd och ordförande i OS-kommissionen i Calgary, enligt Calgary Herald.

Senare på kvällen hade parterna lyckats skära något i budgeten och regeringen utlovat ett större ekonomiskt stöd. Det är detta förslag som Calgarys stadsfullmäktige i dag ska rösta om. Om det blir ett ja får Calgaryborna avgöra OS-frågan vid en omröstning den 13 november.

Blir det nej från stadsfullmäktige dras OS-ansökan tillbaka. Då finns det bara två officiella kandidater kvar till spelen 2026: Stockholm och Milano–Cortina d'Ampezzo. Men båda städerna har hinder att klara av: Stockholms nya politiska styre har ställt sig tveksamt till att anordna OS, och den italienska ansökan har ännu inte presenterat hur man ska finansiera OS.

Så fortsätter kandidatprocessen (TT)

• 11 januari: Sista datum för att lämna in OS-ansökan med bärande garantier, exempelvis statlig säkerhetsgaranti

• Februari–april: IOK-representanter besöker och värderar slutkandidaterna

• 12 april: Sista datum för en fullständig OS-ansökan

• Maj–juni: IOK utvärderar kandidaterna som i sin tur får ge svar och motivera sina ansökningar

• 23 juni: OS-värden för 2026 presenteras i Lausanne, Schweiz

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.