Foto: TT/Montage

Paralympiska kommittén: ”Det här är ju inte det enda arrangemanget”

Uppdaterad
Publicerad
Paralympics 2026 kommer arrangeras i Italien istället för Sverige. För svensk paraidrott finns det en hel del annat att se fram emot på hemmaplan.
– Det här är ju inte det enda arrangemanget, säger Åsa Llinares Norlin, ordförande för Sveriges Paralympiska Kommitté.

Den svenska delegationens förhoppningar att få arrangera Olympiska spelen 2026 föll igår när Italien vann omröstningen hos IOK. Anledningen till att Sverige fick se sig besegrade är oklar, men det finns absolut en del tankar kring det menar Åsa Llinares Norlin, ordförande för Sveriges Paralympiska Kommitté.

– Jag tror att det är flera saker i det här och det är ju något som man måste utvärdera. Vi har gjort det bästa vi har kunnat men det är många parter som ska vara med, många kommuner och många olika delar som ska fungera ihop. Jag tror också att det kanske är lättare i många andra länder där man kanske bara kan säga ja på något sätt från högsta ort så är det det som gäller. Men så fungerar det inte i Sverige, säger hon.

Men trots att Sverige inte fick OS har kampanjen kostat en hel del. Men Åsa Llinares Norlin tycker inte att det är bortkastade pengar.

Inte bortkastade pengar

– Det är klart att det har kostat i form av arbetsinsatser men det är som jag säger att man får ju någonstans se att ska man göra en bra fest så måste man alltid investera. Det goda vi fick ut av den här festen är goda vänner och livslånga relationer. Och det är värt så mycket i sig.

Från Sveriges Paralympiska Kommittés sida har man ändå en del stora arrangemang att se fram emot, något de tror kan lyfta paraidrotten på ett liknande sätt som ett Paralympics.

– Det här är ju inte det enda arrangemanget. Om två år har vi ju special olympics i Sverige, winter games. Och det är för personer med intellektuella funktionsnedsättningar. Vi kommer ha stora världscuper i vinteridrotter för de här olika målgrupperna. Så vi kommer ha fullt att göra ändå för att sätta fokus på det här. Och det tror jag kommer betyda jättemycket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer