Foto: Bildbyrån

Krönika: Milanos firande varade hela natten

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Firandet varade hela natten. I ett sommarhett Milano pryds nu gatorna av OS-skyltar med budskapet ”Vittoria”, som betyder seger. Men redan i dag börjar arbetet.

Jennifer Wegerup

Korrespondent, Italien

Arrangörerna för vinter-OS i Milano-Cortina tänker inte slösa bort någon tid på att njuta av segerns sötma. Milanos borgmästare Giuseppe Sala konstaterar direkt att man inte har någon tid att förlora även om vinterspelen är sju år bort. En inställning som speglar staden och regionen Lombardiet väl.

Milano har de senaste åren allt mer vuxit till att bli en verklig internationell storstad. Det är dessutom rent, välorganiserat och punktlighet råder. Skillnaden mot det fattigare, betydligt mer omoderna och kaotiska syd-Italien kunde inte vara större. Därför finns bland gemene man i Italien en stor tro på att Milano-Cortina kommer att ha allt klart i god tid och att man kommer att hitta pengarna som krävs.

Kritik mot att landet går på knäna

De italienare som är emot att OS hamnade här är däremot starkt kritiska till att miljardinvesteringar ska läggas på idrott när landet går på knäna ekonomiskt. Invändningarna tillbakavisas dock av Italiens starke man i OS-rörelsen, Giovanni Malagò. Han upprepar gång på gång att den här delen av Italien är en av Europas rikaste och att resurser finns, utöver de statliga garantierna från regeringen.

Vad de garantierna är värda är dock en väl motiverad fråga med tanke på Italiens skenande statsskuld och att EU överväger sanktioner mot landet, allt för att förhindra att Europas tredje största ekonomi går mot kollaps. Lägg därtill en långt ifrån harmonisk och stabil koalitionsregering,med partierna Lega och Femstjärnerörelsen. Sprickan mellan partierna märktes också i går kväll, när beskedet att OS går till Milano-Cortina kom. Legas ledare, inrikesminister Matteo Salvini, twittrade efter bara fyra minuter och jublet var stort bland Lega-folket men också många i PD, på vänstersidan. Femstjärnerörelsen får däremot skarp kritik, inte minst i huvudstaden Rom, för att man stoppade Italiens ansökan om att anordna sommar-OS 2024 i just Rom.

Pengarna hamnar i Milano istället för Rom

Många anser att Rom mycket mer än Milano hade behövt investeringar i infrastruktur och arenor med hjälp av pengar från staten och IOK, den internationella olympiska kommittén. Nu hamnar de pengarna i Milano istället. Det kommer att krävas investeringar för minst 1,3 miljarder euro för att få klart alla arenor, OS-byn och allt annat som måste byggas och renoveras. Men enligt arrangörerna beräknar man att gå med vinst med minst två miljarder euro under perioden 2020-2028.

När Milano ordnade världsutställningen Expo 2015 ökade turismen från fem till nio miljoner besökare om året. Med alla byggarbeten som kommer att krävas och den ökande turism OS förväntas att leda till beräknas 22 170 nya arbetstillfällen skapas. De som är skeptiska menar att detta är glädjekalkyler och att Italiens ekonomiska kris är så allvarlig att det är vansinne att lägga spelen här. Men den rådande känslan hos folk och i medierna är triumf och rubriker som ”Miraklet i Milano”. Många menar också att det är rätt att försöka satsa sig ur den rådande krisen och att italienarna mer än någonsin behöver ett gemensamt mål att arbeta mot och drömma om.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.