IOK har synpunkter på OS-ansökan. Foto: Bildbyrån

Dagar före beslutet – IOK ifrågasätter Sveriges OS-ansökan

Publicerad

Bara dagar återstår innan vi får svar på om vinter-OS 2026 kommer att arrangeras i Sverige.
Men nu kommer IOK med synpunkter på Stockholm-Åres ansökan. Enligt ett brev som AFP tagit del av saknas garantier för att budgeten ska hålla.

På måndag avgörs det vilket land som får arrangera vinter-OS 2026. Två kandidater återstår: Stockholm-Åre och Milano-Cortina i Italien.

Nu har nyhetsbyrån AFP tagit del av ett brev där Internationella olympiska kommitténs (IOK) högsta OS-chef, Christophe Dubi, uppger att Sveriges ansökan måste kompletteras med ytterligare information.

”Vi har mottagit flera brev med avsikter och garantier som inte är bindande. Dessa representerar inte bindande förpliktelser och utsätter därmed färdigställandet av OS-byn för risker”, står att läsa i ett brev som Sveriges olympiska kommittés (SOK) OS-bolag mottagit, enligt AFP.

IOK vill ha klargörande

Med bara dagar kvar tills värdland utses vill alltså IOK ha ett klargörande från Stockholm-Åres ansökan om att den angivna budgeten håller för att arrangera ett olympiskt vinterspel.

För AFP avdramatiserar Richard Brisius innebörden av IOK:s krav.

– Det var frågor som behövde klargöras och lösas, vilket är ganska normalt i den här processen. Vi står på en stabil grund och vi är väldigt nöjda med hur vi ligger till, säger Richard Brisius och tillägger:

– Det är bara en fråga om ett klargörande. Vi har jobbat väldigt hårt i två år och sedan gick regeringen ut och gav sitt stöd i början av april, innan deadline. Vi är extremt tillfredsställda.

”Handlar om att finjustera”

Enligt Christophe Dubi är syftet med brevväxlingen att förbättra kandidaternas ansökningar efter att IOK:s utvärderingskommissions rapporter, som släpptes den 24 maj, visade på brister.

– Som vanligt handlar det om att finjustera, säger Dubi till AFP.

Arrangören för vinter-OS 2026 presenteras på IOK:s kongress i Lausanne på måndag klockan 18.

Mats Olsson, pressansvarig för Sveriges OS-ansökan, är på plats i Lausanne när SVT Sport når honom. Även han tonar ned brevets betydelse.

– Alltså det är inte så att vi skickar en ansökan och sen sitter vi stilla i båten och sen åker vi dit och har en presentation. Utan vår ansökan är framtagen i väldigt nära samarbete med IOK, säger Olsson.

Richard Brisius säger i ett uttalande att det här brevet är ”ganska normalt”. Vad menar han då, är det vanligt OS-kandidater får dessa brev vid denna tidpunkt?

 – Vi har ända sedan vi ansökte i januari har vi haft en väldigt tät kontakt med IOK för att utveckla ansökan, säger Olsson som menar att den senaste tidens rubriker inte oroar den svenska OS-kanditaturen.

Påverkar den senaste tidens rubriker Sveriges kanditatur på något sätt, känner ni?

– Svårt att svara på. Vi tycker att vi har en bra kandidatur, ett bra bud och kontroll på vår budget. Det kan jag väl säga just nu.

Även Richard Brisius är på plats i Lausanne och SVT Sport hoppas på att få en kommentar mellan alla hans möten på torsdagen.

Mats Olsson menar att brevet snarare bör ses som ett i mängden av en långdragen process.

– Vi har dagliga kontakter med IOK nu. Och sen vad det står i de här breven och mejlen är omöjligt att kommentera för det är så olika i varje. Men vi har en väldigt intensiv kommunikation med IOK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer