Holm: ”Hade vi sagt nej nu hade vi inte behövt söka igen”

Uppdaterad
Publicerad

IOK-medlemmen Stefan Holm glädjs åt regeringens besked att man stöttar en svensk OS-ansökan.

– Med tanke på att det är bara Sverige och Italien kvar... Hade vi sagt nej nu hade vi nog inte behövt söka OS mer någonsin, säger Holm till SVT.

Sveriges OS-kommitté fick i går det efterlängtade beskedet från regeringen kring säkerhetsgarantin. Stefan Holm, medlem i de aktivas råd i Internationella olympiska kommittén, är nöjd.

– Jag är glad så klart. Jag har länge drömt om OS i Sverige och vet hur hårt många andra har jobbat för det här. 

Han var egentligen inte förvånad över att regeringen till slut gav tummen upp.

– Med tanke på hur långt gångna vi är i processen, det är bara Sverige och Italien kvar... Hade vi sagt nej nu hade vi nog inte behövt söka OS mer någonsin, då hade det inte varit trovärdigt. Så på så sätt var det ganska väntat.

Hur ser Sveriges chanser ut att få OS?

– Vi ligger väldigt bra till. Vi har ett bra koncept, har aldrig haft vinter-OS tidigare, har bara en konkurrent i form av Milano och Cortina och Italien hade OS så sent som 2006... Vi ligger nog väldigt bra till men man vet aldrig. Det ska röstas också.

Holm tror att ett OS i Sverige skulle få flera positiva konsekvenser.

– Det vore positivt för idrotten, dels skulle det få fler ungdomar att prova idrott och det skulle också vara lättare att locka sponsorer till befintliga idrottare i dag. Men också att ha den här visionen, målet att sikta mot, vore bra för samarbetet inom svensk idrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.