Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stefan Holm: ”Drömt om det hela mina uppväxt” Visa alla (2)
Visa alla (2)

Holm: ”Vore så häftigt att se OS i Sverige en gång i mitt liv”

Uppdaterad
Publicerad
Under måndagen avgörs det om Sverige får vinter-OS och paralympics 2026. Stefan Holm tillhör den lilla grupp svenskar som tidigare vunnit guld i ett olympiskt spel, nu hoppas han innerligt att kunna få beskåda ett på hemmaplan.
– Det vore så otroligt häftigt att få se det på svensk mark, en gång i mitt liv, säger Stefan Holm.

Nuförtiden representerar Stefan Holm Sverige i internationella olympiska kommittén, IOK, och jobbar för den svenska ansökan.

– Jag älskar olympiska spel. Jag har gjort det ända sen jag var liten.

Det står nu mellan Stockholm/Åre och Milano/Cortina. Vi har vant oss vid att Sverige söker OS och får nobben, men den här gången är det faktiskt nära.

– Jag har drömt om ett OS i Sverige i stort sett hela mitt liv. Så jag tycker det är så häftigt att vi är nu framme och är en av två kandidater som kan få det, säger Holm.

Miljardmiss i budgeten

Kandidaturen har inte varit helt okontroversiell. Till skillnad från Milano, där den folkliga opinionen är förkrossande positiv till ett OS, är svenskarna mer svalt inställda. Numera är fler positiva än negativa, men ungefär 4 av 10 svenskar vill inte ha OS.

Dessutom har budgeten på 13 miljarder kritiserats för att vara en glädjekalkyl. Så sent som i förra veckan fick den räknas om, efter kritik från IOK – intäkterna från TV-rättigheterna var övervärderade.

Men för några dagar sedan gick ett antal politiker och näringslivstoppar ut och gav sitt stöd till ett svenskt OS, och Stefan Holm ser fördelarna.

– Jag tycker inte man får se OS bara som 16 dagar av idrott, man måste också se att det är 6,5 år dit och flera år efteråt att skörda. En stor, bred satsning på barn- och ungdomsidrott fram emot OS. Men också rent kommersiellt för Sverige som land är det viktigt.

”Goda chanser att vinna”

I morgon avgörs det alltså. Holm kommer vara på plats i Lausanne.

– Jag kommer vara med och presentera vårt bud. Sedan handlar det ju om att prata med IOK-medlemmar och försöka berätta för dem hur fantastiskt det kommer bli med ett OS i Sverige, så att de röstar ”rätt”.

Klockan 16 ska omröstningen ske. Klockan 18 ska beskedet komma.

Du sitter ju själv med i IOK, hur går snacket, hur ser chanserna ut?

– Just nu så känns det ju bra, jag tror vi har goda chanser att vinna det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer