Amanda Lind, Jessica Lindell Vikarby och Kim Martin vid en tidigare OS-presentation. Foto: Bildbyrån

Idrottsminister Lind positiv men nervös inför OS-beskedet

Uppdaterad
Publicerad

Idrottsminister Amanda Lind är nervös men positiv inför OS-omröstningen i kväll. Enligt henne har Sverige några tydliga fördelar gentemot Milano Cortina.

– Vi har inte haft ett vinter-OS tidigare och har visat att vi kommit långt vad gäller hållbarhetstänk, säger hon i Morgonstudion.

Klockan 18.00 i kväll lämnar den internationella olympiska kommitén, IOK, besked om Stockholm Åre eller Milano Cortina får vinter-OS 2026.

Idrottsminister Amanda Lind skulle ha varit på plats i Lausanne i Schweiz tillsammans med den svenska delegationen, men har ersatts av Peter Eriksson, ministern för internationellt utvecklingssamarbete.

Lind får därmed följa den stundande dramatiken från Sverige.

– Det är klart det är en spännande och nervös dag när allt ska avgöras. Jag tror ju att ett OS i Sverige vore väldigt roligt och att det skulle inspirera väldigt många, inte minst barn och unga, till idrott. Sen är det en folkfest där man möts över gränserna och det vore fint om Sverige fick möjlighet att visa framtidens idrottsevenemang av den här kalibern.

Sent statligt OS-stöd

Regeringen gav inte uttalat stöd för en svensk OS-kandidatur förrän i april.

Morgonstudion: Varför hoppade ni på så sent?

– I grunden var det för att regeringsbildningen drog ut på tiden. Men så snart vi var på plats har vi jobbat med den här frågan för att komma med ett beslut för att visa att vi står bakom de säkerhetsgarantier som krävs för alla stora evenemang.

”Vi kan arrangera stora idrottsevenemang”

Enligt Lind är det svenska lägret positiva inför avgörandet.

– Men sen är det väldigt jämt. Det kommer nog bli en nagelbitare, men vi har vissa tydliga fördelar. Vi har inte hållit ett vinter-OS i Sverige tidigare och vi kan arrangera stora idrottsevenemang, det har vi visat bland annat vid alpina VM i Åre.

– Sen har vi visat att vi kommit långt vad gäller hållbarhetstänk, både ekonomisk och socialt och ekologiskt. Vi kommer inte bygga massa nya dyra skrytbyggen utan utgå från de anläggningar som finns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.