Idrottsminister Lind: ”Spännande med ett olympiskt spel i Sverige”

Publicerad

Idrottsminister Amanda Lind bekräftar att regeringen går in med statliga garantier för en OS-ansökan till vinterspelen 2026
– Vi ser att det skulle bli väldigt spännande med ett olympiskt spel i Sverige, säger Lind till SVT Sport.

Det var den statliga säkerhetsgarantin som saknades innan Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, kan lämna in den formella OS-ansökan på fredag.

– Vi kommer att utfärda de statliga garantier som behövs för ett OS i Sverige och att SOK ska kunna fullfölja sin ansökan, säger Lind.

Regeringens garantier rör just säkerheten och inte ekonomin. Det är IOK och SOK som kommer att stå för kostnaderna i samband med OS. Budgeten är satt till 13 miljarder kronor, varav 9 kommer från IOK.

Lind kommer själv att engagera sig i OS-frågan

– Vi tar ansvar för de uppgifter som krävs för ett stort evenemang i Sverige som faller på staten, i det här fallet den yttre säkerheten, det polisiära, verksamhet utanför arenorna och en del visumfrågor. Det handlar inte om att ge ekonomiska garantier för spelen. Vi ser att det skulle bli väldigt spännande med ett olympiskt spel i Sverige och den nya planen som som fokuserar mindre på skrytbyggen och mer på ett hållbart genomförande.

Lind kommer själv att dra sitt strå till OS-stacken.

– Jag kommer så klart att engagera mig på ett sätt som är lämpligt sätt som idrottsminister. Det vore positivt för Sverige och den svenska idrottsrörelsen med ett OS i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer