Milanos borgmästare Giuseppe Sala. Foto: Bildbyrån

Italienska rädslan: ”De fruktar att det ska påverka”

Uppdaterad
Publicerad

Den italienska delegationen är förhoppningsfull om att få OS 2026. Men den är orolig över det faktum att Sverige aldrig anordnat ett vinter-OS – och att kronprinsessan Victoria är på plats.
– Vissa IOK-delegater är kungliga, säger SVT:s Italienkorrespondent Jennifer Wegerup.

Medan Stockholm Åre fick sent statligt stöd så har kandidaturen för Milano Cortina backats länge, både av landet och i viss mån italienska medier.

– Man kan säga att italienska medier generellt sett varit mer positiva till OS hela vägen och varit lite mer hejaklack. Och många går på linjen att Italien kommer vinna och att man har den starkaste kandidaturen, säger Jennifer Wegerup, SVT:s Italienkorrespondent på plats i Milano.

Men även om det finns stora förhoppningar om att vinna OS-omröstningen, så är man oroliga över vissa saker gällande Sveriges ansökan och vilka som finns på plats i Lausanne.

Imponeras av Sveriges organisationsförmåga

– Det är lite blandade känslor hos dem. Det finns respekt och många pratar om att svenskar är bra på att organisera. Samtidigt vet de att kronprinsessan Victoria är på plats och fruktar att det ska påverka, då vissa IOK-delegater är kungliga.

– Det man också är orolig för är att Sverige aldrig anordnat ett vinter-OS och att Italien anordnade ett så sent som 2006.  De pratar även om hur välutrustade Sverige är vad gäller handikappanpassning och att de kan anordna Paralympics utan att behöva förbereda lika mycket som Italien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer