Hammarbybacken under världscuptävlingarna i alpint Foto: TT Nyhetsbyrån

Nu gläntar Stockholm på OS-dörren

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stad öppnar nu dörren på glänt för ett OS i staden 2026.

– Frågan kommer i ett annat läge om Stockholm inte ska underteckna en ansökan eller stå för några garantier, säger idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C) till Aftonbladet.

Nu planeras ett möte med Sveriges olympiska kommitté (SOK) så fort som möjligt för att ytterligare klargöra de nya förutsättningarna för att arrangera ett OS i Stockholm.

– Det är klart att det är positivt. Och det kanske visar att det finns anledning att ta upp frågan och i detalj studera det som vi hela tiden har försökt att nå fram med; att det nu handlar om helt nya förutsättningar som avsevärt förbättrat vår situation. De förutsättningarna som IOK nu erbjuder ger oss den bästa möjligheten någonsin att arrangera ett olympiskt spel, säger SOK-ordföranden Mats Årjes till SVT Sport.

När den nya majoriteten i Stockholms stad tillträdde stängde man dörren helt till en OS-ansökan om vinter-OS 2026.

Att politikerna i stadshuset nu gläntar på dörren sker efter att Ernlund tagit del av uppgifter som är nya för henne. De handlar om att OS-arrangören inte har några andra krav på Stockholm än att hyra ut arenor och andra platser som Kungsträdgården.

Båda parter vill träffas

– Vi måste träffa SOK och ta del av de här nya uppgifterna. Frågan kommer i ett annat läge om Stockholm inte ska underteckna en ansökan eller stå för några garantier, säger Ernlund.

Och till SVT Sport säger SOK att man också givetvis vill få till stånd ett sådant så fort som möjligt.

– Det står högst på agendan att få träffa den nya koalitionen i Stockholm.  Jag vet att det finns en förfrågan inne om att få träffa de ledande politikerna i Stockholm så fort det bara går. Jag är övertygad om att de vill det också, åtminstonde är det den tolkningen jag gör av vad hon (idrottsborgarrådet Karin Ernlund) säger, menar Mats Årjes på SOK.

Ernlund sade till TT tidigare i veckan att skälet till varför Stockholm säger nej till OS är att politikerna inte har något underlag, berett av sina egna tjänstemän, att ta ställning till och att man inte hinner få fram det innan OS-ansökan ska vara inlämnad i januari.

Hon är fortfarande tveksam till att godkänna OS utan ett beslutsunderlag, även om Stockholm inte behöver stå för något i OS utom den befintliga infrastrukturen.

– Det behöver vi prata med SOK om, diskutera de uppgifterna. Vi behöver få klart vilka investeringar som måste stå klara till 2026, vad vi behöver leverera, säger hon till Aftonbladet.

”Ju fler som informeras, ju fler blir positiva”

De nya förutsättningarna där IOK står för en majoritet av kostnaden och värdstaden inte behöver investera i nya arenor har funnit sedan en ganska lång tid.

Varför har det dröjt så länge för poletten att trilla ner hos politikerna, när det gäller de här nya förutsättningarna, tror du?

– Ja, det har jag svårt att svara på, men jag vet ju att den analys som låg till grund för situationen tidigare, som sedan inte blev något av, den innehöll helt andra förutsättningar med investeringar och en massa åtaganden som idag inte behövs. Idag pratar man ju nästan om att det är en fördel att använda befintliga anläggningar, säger Årjes till SVT Sport.

– Det är helt nya förutsättningar och jag har full respekt för att det inte är helt enkelt att hänga med och ta till sig det. Men vi har en skyldighet att förmedla de här nya förutsättningarna. Och ju fler som får ta del av den här informationen kommer bli mer positiva, det är jag övertygad om.

– För landet Sverige och regionen Stockholm och för de övriga tre tävlingsorterna så är det ett så attraktivt erbjudande, så att det är väldigt viktigt att få ta del av de nya förutsättningarna.

– Sverige har ansökt om OS vid sex tillfällen tidigare och det har aldrig någonsin varit i närheten av finnas de här erbjudandena från IOK som idag finns på bordet. Jag kan bara hoppas att fakta kommer fram och att man vill ta del av informationen och tar ställning därefter, poängterar Årjes.

Enligt SOK ska ett OS i Stockholm inte kosta skattebetalarna i Stockholm en enda krona.

Fakta: Så fortsätter kandidatprocessen

11 januari: Sista datum för att lämna in OS-ansökan med bärande garantier, exempelvis statlig säkerhetsgaranti.

Februari–april: IOK-representanter besöker och värderar slutkandidaterna.

12 april: Sista datum för en fullständig OS-ansökan.

Maj–juni: IOK utvärderar kandidaterna som i sin tur får ge svar och motivera sina ansökningar.

23 juni: OS-värden för 2026 presenteras i Lausanne, Schweiz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.