SOK:s kampanjchef Richard Brisius. Foto: Bildbyrån

Så gick OS-omröstningen till – föll med 13 röster

Uppdaterad
Publicerad

OS 2026 går till Milano Cortina och Sverige förlorar chansen igen. Italien vann omröstningen 47-34. Hur går omröstningen till? Här är all information du behöver ha.

86 delegater från alla världsdelar röstade. Totalt finns 95 IOK-delegater, men eftersom att några representerar Sverige och Italien och några är avstängda så är det 86 personer som fäller avgörandet – alla har en röst var.

Flera av de röstande kommer från länder som inte skickar små eller inga trupper alls till vinter-OS.

OS i Milano Cortina 2026

Klockan 18.00 presenterades vem som vunnit omröstningen och tilldelats OS 2026. Italien vann omröstningen med 47-34. En person röstade blankt.

På plats för att representera Stockholm Åre finns bland andra Peter Forsberg, ishockey, Anette Norberg, curling, Anna Holmlund, skicross och den lettiske bobstjärnan Jänis Kipurs, då lettiska Sigulda är tilltänkt arrangör för kälksporterna.

Stockholm Åre backas av 47% av svenskarna, enligt en undersökning från Novus/Radiosporten. Att jämföra med italienska siffror där Milano Cortina stöttas av 80%.

Milano Cortina 2026

Milano/Cortina ansökte också om att få arrangera vinter-OS 2026. Senast Italien arrangerade OS var i Turin 2006. Cortina var värd för mästerskapet 1956.

Ett eventuellt vinter-OS i Milano-Cortina kommer att genomföras den 6–22 februari 2026, med efterföljande Paralympics den 6–15 mars.

Milano: OS-invigningen (på fotbollsarenan San Siro), konståkning, short track och ishockey.

Cortina: Alpint, damer, curling, bob, rodel och skeleton.

Bormio: Alpint, herrar.

Livigno: Snowboard, freestyle.

Val di Fiemme: Skidor, backhoppning, nordisk kombination, skridsko.

Anterselva(Antholz): Skidskytte.

Verona: Avslutningsceremonin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Milano Cortina 2026

Mer i ämnet