Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det här är enda chansen på OS för oss”, säger lettländaren Tomass Dukurs. SVT Sport besökte kälkanläggningen i Sigulda som är stödjebenet i den svenska OS-ansökan som avgörs den 24 juni. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Lettiska Sigulda drömmer om svenskt OS

Uppdaterad
Publicerad

Den 24 juni kan Sverige tilldelas vinter-OS 2026, men inte utan stöd av en liten ort i Lettland som har en anläggning som saknas i Sverige.
– Vi är väldigt glada att Stockholm ser oss som en partner i OS-ansökan, säger Dainis Dukurs som är chef för anläggningen i Sigulda.

Fem mil från Riga vilar stödbenet i det svenska OS-konceptet, en kälkbana på 1200 meter med fallhöjd på 120 meter och toppfart 120 kilometer i timmen. Sigulda är ett lettiskt Mecka för kälksport, och kan hjälpa både Sverige och Lettland till ett första vinter-OS för båda länderna. Flera av de anläggningar för kälksport som har använts vid vinter-OS under 2000-talet är inte i bruk, elller i dåligt skick, och Sverige har gjort valet att satsa på den redan befintliga anläggningen i Sigulda.

– Vi är väldigt glada för att valet föll på Sigulda. Det betyder att vi kan renovera och vara på högsta nivå de kommande åren, säger Dainis Dukurs, som en gång körde det första åket i banan som ligger till grund för Lettlands stora framgångar inom kälksport.

Nio medaljer i vinter-OS

Landet har tagit nio medaljer i vinter-OS under 2000-talet, samtliga inom de tre kälksporterna bob, rodel och skeleton, och i den sistnämnda grenen tillhör Dainis Dukurs söner världstoppen. Lillebror Martins Dukurs har två OS-silver och sex VM-guld. Storebror Tomass skuggar honom med bland annat två fjärdeplatser i OS samt ett VM-brons.

– Utan den här anläggningen skulle mina framgångar inte vara möjliga. Jag har gjort tusentals åk här, säger Tomass Dukurs till SVT Sport.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lettlands kälksport kan rädda blågult OS

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vinter-OS i Stockholm

Mer i ämnet