Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Peter Reinebo hade besök av IOK för en månad sedan och kunde förklara konceptet. Foto: TT.

SOK-chefen: ”Viktigt med ett ännu bredare stöd”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges Olympiska Kommitté fick i dag det efterlängtade och nödvändiga beskedet från regeringen. Nu kan man lämna in OS-ansökan till vinterspelen 2026 på fredag.
– Det viktiga med dagens besked var att vi fick ett ännu bredare stöd för vår kampanj, säger SOK-chefen Peter Reinebo till SVT Sport.

Det var en glädjens dag hos SOK på klassiska Stockholms Stadion där sommar-OS hölls 1912.

– Vi är glada och nöjda. Det är roligt att regeringen liksom vi kommit fram till att OS och Paralympics är en bra sak för Sverige. Nu kan vi jobba vidare med full kraft, säger Reinebo.

Nu kommer SOK att lägga sista kraften på ansökan för att övertyga IOK att Sverige med Stockholm, Falun och Åre klarar av att arrangera ett vinter-OS om sju år. Det handlar om att lyfta fram kommuner, arenor och visa att hotell- och transportkapaciteten håller.

”Vi måste visa att vi har på fötterna”

– Det blir ett par tuffa dagar men vi måste visa att vi har på fötterna, säger Reinebo som tror att Lettlands del i konceptet stärker ansökan med tanke på att hållbarheten lyfts fram i denna process.

– Ja, det visar att vi utnyttjar våra anläggningar och vänder oss till andra för att få hjälp, säger Reinebo som uppskattar att svenska konceptet leder med några procent över Milano-Cortina inför omröstningen i juni.

– Vi har stor rutin av att arrangera mästerskap och en stark bakgrund med att Paralympics är fullt integrerad med OS, funderar Reinebo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer