Här är teorin om varför Sverige förlorade OS

Uppdaterad
Publicerad

Italien hade statlig garanti för att arrangera vinter-OS 2026. Sverige hade det inte. En skillnad som verkar ha spelat en avgörande roll när IOK-delegaterna i Lausanne valde Milano Cortina före Stockholm Åre.

– De valde italienska papper i stället för skandinavisk kultur och skandinavisk stabilitet, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo till SVT dagen efter omröstningen.

Italien hade statlig garanti i sin ansökan, det vill säga en försäkran från italienska regeringen om att bidra med pengar vid ett OS-arrangemang.

Sverige gjorde tvärtom och byggde hela sin OS-ansökan på mottot att det inte skulle kosta skattebetalarna en krona. Ett OS i Sverige skulle istället finansieras privat av näringslivet och genom IOK-intäkter (sponsorer och tv-rättigheter).

För att visa på näringslivets betalningsvilja tecknades avtal med svenska företag – så kallade letters of intent (avsiktsförklaring på svenska). Svenska delegationen på plats, representerad av bland annat Volvos ordförande Carl-Henric Svanberg, menade att en avsiktsförklaring är att betrakta som lika seriös som en statlig garanti.

”Delegaterna hade svårt att värdera trovärdigheten”

Men enligt SVT:s utsända reporter Björn Becksmo är det inte så det mottogs bland de 81 IOK-delegater som röstade. 

– Jag tror det var väldigt avgörande. De letter of intent som de svenska företagen hade tecknat, delegaterna verkade ha svårt att värdera trovärdigheten i de underskrifterna och det var ett problem.

Värt att nämna är också att Italien hade ett betydligt större folkligt stöd för OS än Sverige. Trots att landet befinner sig i en svår ekonomisk situation har en majoritet av det italienska folket stått bakom ansökan.

– Vi svenskar är sunt skeptiska, i alla typer av frågor så tänker vi efter och värderar olika saker mot varandra. Det är mycket viktigare att vi efter ett event kan säga att det var riktigt bra än att alla tror att det kommer bli bra på förhand, säger Peter Reinebo till SVT.

”Hoppas verkligen inte det – inte bra för framtiden”

VD:n och kampanjchefen för SOK:s ansökan Richard Brisius är inte övertygad om att det folkliga stödet var avgörande.

– Det är svårt att veta hur dynamiken är i en grupp på 90 personer som röstar. Men jag tror inte att det var det publika stödet som avgjorde. Det finns ju så klart inprogrammerat i IOK-medlemmarnas huvuden, att det är viktigt och man ska titta på det. Men jag hoppas verkligen inte att det var avgörande. Det är inte bra för framtiden, om vi ska söka igen, säger Brisius till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.