Foto: Bildbyrån

Två veckor kvar – så förbereder sig SOK för svenskt vinter-OS

Uppdaterad
Publicerad

Den 24:e juni i Lausanne, Schweiz, så avgörs det om Sverige får vinter-OS 2026, och den sista halvtimmen före omröstningen kan bli avgörande.
– Vi tror att det kan avgöras då, och då lämnar man inget åt slumpen, säger Mats Olsson, pressansvarig för Stockholm Åre 2026.

Det är cirka 90 IOK-delegater (Internationella olympiska kommittén) som kommer att rösta på något av de två alternativen: Stockholm Åre eller Milano Cortina.

Det är på IOK-delegaterna som de OS-ansökande nu har fokus på. Enligt rådgivare är det troligt att flera röstande inte bestämt sig förrän efter den slutpresentation som de ansökande ger, under en halvtimme vardera, just innan omröstning.

Är känslan att det kan avgöras på den dagen?

– Ja, det tror vi och det säger våra rådgivare också. Det finns kanske några som bestämmer sig efter presentationerna och då vill man inte lämna något åt slumpen, säger Mats Olsson.

Hemligt vilka idrottsstjärnor som ska medverka

Presentationerna från Sverige och Italien lär bli likartade.

– Det är olika människor som pratar, dels från vår organisation och så blir det lite idrottsstjärnor. Vilka det blir är lite hemligt ännu, säger Mats Olsson, pressansvarig Stockholm Åre 2026.

– Vi kommer lyfta fram det vi är bra på: vi ska genomföra ett OS som är hållbart miljömässigt, socialt och ekonomiskt. Vi ska använda idrottsanläggningar som redan finns för att hålla hållbara spel 2026, både OS och Paralympics, säger Olsson.

– Vi i Sverige är bra på att arrangera stora vintersportevenemang. Vi har haft konståknings-VM, hockey-VM, curling, alpina VM tidigare i år, skidskytte-VM tidigare år.

Men Italien är väl också bra på att arrangera stora mästerskap?

– Absolut, men vi fokuserar ingenting på Italien.

– Det vi fokuserar på är att få ut information om hur och varför vi vill genomföra OS i Sverige, främst till internationell media. Vi vill att IOK-delegaterna ska se vad vi är bra på.

Hur är känslan?

– Jag vågar inte säga något om det. Vi får den frågan ofta. Men vi vill bara göra vårt bästa. Det är jättesvårt att säga något om känslan.

På kvällen, måndagen 24:e juni, kommer svaret på var OS 2026 hamnar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer