OS-val om 2026 avgörs den 24 juni. 60 procent av delegaterna kommer från länder som saknar vintersport. Foto: TT

60 procent av de som röstar om OS 2026 saknar vintersport

Uppdaterad
Publicerad

I juni beslutas om Stockholm får vinter-OS och Paralympics 2026. Men 60% av delegaterna som röstar kommer från länder som inte har vintersport på programmet.

Den 24 juni kommer 86* delegater i IOK (Internationella Olympiska Kommittén) att rösta om vilket land som får arrangera vinter-OS och Paralympics 2026. Delegaterna kommer från alla världsdelar. Och många av deras länder skickar mycket små eller inga trupper till vinterspelen.

– Jag tror inte det är ett problem, säger Richard Brisius, vd för Stockholm Åre 2026. IOK-medlemmarna är ju utvalda för att representera hela OS-rörelsen. De delegater jag pratat med där vintersporten är liten har ändå visat genuint intresse. De säger snarare ”tänk om vi kan ha med nån idrottare i Sverige”.

Det var på en pressträff som den svenska delegaten Gunilla Lindberg sade att 60 procent av delegaterna som röstar kommer från länder som inte har vintersport på programmet.

– Det viktigaste för delegaterna är att ha en djupgående insikt om vad som krävs för att arrangera olympiska spel. Och det är bra med skilda bakgrunder och ingångsvinklar, säger Brisius.

Hur kan ni påverka delegater på den tid som är kvar?

– Genom att informera. Till exempel när vi träffar dem på idrottstävlingar. Dessutom är det snart en konferens (7 maj) där vi träffar de olika vinteridrottsförbunden, till exempel internationella skidförbundet. Sen har vi två presentationer för delegaterna den 24 juni. 

Men arbetet på hemmaplan är också viktigt.

– Vi vill gärna känna ett enormt stöd i slutspurten från landets ledning, det är viktigt, säger Richard Brisius.

*Det är egentligen 95 delegater men fem italienare och två svenskar (Gunilla Lindberg och Stefan Holm) får inte rösta. Dessutom är flera delegater avstängda och får inte rösta.

Här är hela listan på IOK-delegater

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.