Alshammar historisk – i sitt sjätte OS i rad

Uppdaterad
Publicerad

För 23 år sedan debuterade Therese Alshammar i simlandslaget. För 20 år sedan i Atlanda, USA simmade hon sitt första OS och nu är hon på plats i Rio för att att delta i sitt sjätte OS i rad. ”Jag blir tydligen historisk, ingen annan kvinnlig simmare har gjort det tidigare, säger Alshammar.

Alshammar, som fyller 39 år dagarna efter det att  OS avslutats, inleder dessutom dessa olympiska spel  med att vara svensk fanbärare.

– Mitt mål är att simma snabbare än tidigare i år och givetvis vill jag simma ännu en OS-final på 50 meter frisim, säger Therese i det samtal med SVT Sport som sändes i Gomorron Sverige fredag förmiddag.

OS i Rio de Janeiro 2016

Alshammar OS-historia sammanfattas i programmet och Therese berättar bland annat om besvikelsen efter de två vunna OS-silvren i Sydney för 16 år sedan.

– Jag förstår inte i dag hur jag kunde tillåta mig att vara så besviken just då men det hängde ihop med hur attityden var i Hamburg i Tyskland där jag tränade inför tävlingarna i Sydney, berättar Alshammar.

”Var förkrossad och chockad”

Alshammar blev tvåa på både 50 och 100 meter frisim efter Inge De Bruijn, Nederländerna. När det var dags för prisutdelning på sprintdistansen hade Therese låst in sig på en toalett och landslagets massör tvingades hämta henne.

I samtalet berättar hon dessutom om de två stora olympiska besvikelserna – den spruckna baddräkten 2008 i Peking och diskbråcket som hon drabbades av veckorna före OS-simningen i London 2012.

– Det jag upplevde inför semifinalen i Peking var fruktansvärt. Jag var förkrossad och chockad, minns Therese.

Simmat tre OS-finaler på 50 fritt

Alshammar missade finalen 2008 men trots skadan fyra år senare gick hon vidare från försök och semifinal och blev sexa i sprintfinalen över 50 meter.

– Skadan kom tre veckor före OS, jag hade problem att sova och jag kunde inte träna på flera veckor, berättar Therese.

Alshammar har totalt simmat tre OS-finaler på 50 meter frisim och hennes näst bästa placering kom i Aten 2004. Hon var då ytterst nära medalj igen – missade bronset med två hundradels sekund och var bara fyra hundradelar från silvret.

Försöken på 50 meter frisim går på fredagen med final på lördagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet