RF-basen: ”Som att jämföra med statsterrorism”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson är fruktansvärt besviken över det systematiska dopningsfusket i Ryssland. ”Man känner att man befinner sig i ett dårarnas paradis.”

Två veckor före OS rapporterar antidopningsbyrån Wada att Rysslands regering och säkerhetstjänst beordrat och mörkat rysk dopning inför och i samband med att landet arrangerat friidrotts-VM 2013, vinter-OS året därpå och sim-VM i fjol.

– Det är som att jämföra med statsterrorism när man pratar terrorhandlingar. Det här är statsdopning, och det är flera divisioner värre än om enskilda individer, tränare, aktiva håller på att dona för egen del.  Det hotar idrottens absoluta kärnvärden och måste bekämpas med alla tillgängliga medel, säger Björn Eriksson till SVT Sport. 

OS i Rio de Janeiro 2016

Hur agerar ni från Riksidrottsförbundets sida?

– Man känner att man befinner sig i ett dårarnas paradis när sådant här dyker upp på internationell nivå. De hårda rekomendationer som Wada kommer med delar jag till etthundratio procent.

– Vi måste ha en heltuff attityd om idrotten ska förbli ren. Det får inte vara så att när man idrottar på lokal och nationell nivå så är det fridfullt, och man ser de positiva värdena. Och så utbryter det ett slags dårarnas paradis när man kommer upp på internationell nivå om man inte stävjar det här.

Kan ryska idrottare uteslutas?

– Den öppnig man tagit, om en rysk idrottare har testats på pålitligt labratorium utanför Ryssland och befunnits vara helt okej, så tycker jag att det är fullständigt bra att en sådan aktör ska frå medverka. Men kommer testresultaten från de här typer av korrupta instutioner, då tycker jag tyvärr att en rysk udrottare kommer att komma i kläm. Jag ser ingen annan lösning. 

Vi har ett sommar-OS nära förestående. Hur skulle en sådan tidslinje, en sådan gång, se ut?

– Det är helt enkelt att man konstaterar att de specialidrottsförbund, som man uppenbart kunnat gjort i rapporten, att det förekommer systematisk statsdopning, då är man inte välkommen till Rio. Jag tycker inte att det är mycket svårare än så.

Sveriges Olympiska Kommitté vill avvakta uttalande tills de läst hela rapporten.

Fakta: Ryska dopningsskandalen

2014

3 december: I ett program i den tyska tv-kanalen ARD anklagas rysk friidrott för systematisk dopning. Bland annat pekas ordföranden i ryska friidrottsförbundet, Valentin Balachnitjev, ut av den dopningsavstängda 800-meterslöparen Julia Stepanova och hennes make Vitalij Stepanov, som jobbat åt den ryska antidopningsorganisationen. Den internationella antidopningsorganisationen Wada startar kort därefter en utredning.

2015

1 augusti: ARD sänder en dokumentär där dopningsexperter analyserar uppgifter från en databas med 12 000 blodvärden från 5 000 friidrottare från hela världen. 55 guldmedaljörer i OS och VM mellan 2001 och 2012 utpekas som dopningsmisstänkta. Även Sunday Times publicerar uppgifterna.

7 augusti: Wada meddelar att en utredning gällande de nya dopningsanklagelserna, inte bara ryska, inom friidrotten ska påbörjas.

5 november: Sex ryska friidrottare ska ha utpressats för att deras dopningsförseelser skulle tystas ner, enligt uppgifter från Wada.

9 november: Wada rapporterar om korruption och manipulation av antidopningsarbetet inom rysk friidrott.

10 november: Wada stänger av det ryska dopningslaboratoriet, som enligt rapporten har förstört 1 400 dopningsprover för att dölja spår inför Wadas utredning.

13 november: Internationella friidrottsförbundet (IAAF) stänger tills vidare av ryska friidrottare från internationella tävlingar.

18 november: Wada stänger av Rysslands antidopningsorganisation Rusada.

2016

11 januari: IAAF:s arbetsgrupp besöker Moskva.

14 januari: Wadas andra rapport om missförhållanden gällande ryskt antidopningsarbete presenteras.

11 mars: IAAF:s arbetsgrupp konstaterar att mycket arbete återstår innan ryskt antidopningsarbete motsvarar kraven. Ryssland ges möjlighet att rätta till dessa missförhållanden i tid för sommarens EM och OS. IAAF ska hålla ett extra styrelsesammanträde i juni.

17 juni: IAAF:s styrelse sammanträder i Wien, där arbetsgruppen lägger fram ytterligare en rapport. Beslut tas om att stänga ute ryska friidrottare i OS.

18 juli: Wada rapporterar att den ryska dopningen har beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen i samarbete med den ryska säkerhetstjänsten. Omfattande rysk dopning ska ha pågått inför och under sommar-OS 2012, friidrotts-VM 2013, vinter-OS 2014 och sim-VM 2015.

(Källa: TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet