Usain Bolt är ett steg närmare att försvara OS-guldet på 200 meter. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Bolt klar för ny OS-final

Uppdaterad
Publicerad

Usain Bolt försvarade OS-guldet på 100 meter och nu är den jamaicanska stjärnan ett steg närmare att göra detsamma på 200 meter. Han var snabbast av alla i semifinalen och vann avstannande på 19,79 .

Stjärnan har vunnit samtliga stora mästerskap på 200 meter sedan 2008 och nu är han alltså klar för ännu en mästerskapsfinal.

Trots en svag start var han i ledning på upploppet och vann till slut avstannande på tiden 19,79. Med det var han snabbast av samtliga löpare i semifinal.

OS i Rio de Janeiro 2016

Andre De Grasse från Kanada var två hundradelar efter Bolt och slutade tvåa i den andra semifinalen. Strax före målgången utbytte kanadensaren och Bolt några ord.

”Kan göra försök på världsrekordet”

– Han borde ju ha saktat ner. Jag sade ”vad gör du, det är ju bara semifinal?” Men jag tror att han ville pressa mig lite. Jag var lite lat, men jag klarade mig ju, säger Bolt till TT.

Han har själv världsrekordet på distansen men hoppas kunna springa bättre än 19,19 som han noterade vid VM för sex år sedan.

– Det känns absolut som att jag kan göra ett försök på världsrekordet, säger han.

Gatlin utslagen

Amerikanen LaShawn Merritt vann den första semifinalen med tiden 19,94.

– Finalen är i morgon, jag ska ge de andra sju en match. När jag tävlar kan jaga bara göra mitt bästa, säger LaShawn till TV3.

Däremot blev årets världstvåa Justin Gatlin utslagen i semifinal. Amerikanen sprang i mål på tiden 20,13 vilket inte räckte för en finalplats.

– Jag har haft problem med min ankel hela säsongen, det är därför jag inte har tävlat mer. Men jag har tränat hårt trots skador, det var inte min dag i dag, säger Gatlin.

RESULTAT

Löparna som gick vidare till final.

Herrar, 200 meter, semifinal ett:

1) Lashawn Merritt, USA, 19,94

2) Christophe Lemaitre, Frankrike, 20,01

Semifinal två:

1) Usain Bolt, Jamaica, 19,78

2) Andre De Grasse, Kanada, 19,80

3) Adam Gemili, Storbritannien, 20,08

4) Ramil Guliyev, Turkiet, 20,09

Semifinal tre:

1) Alonso Edward, Panama, 20,07

2) Churandy Martina, Nederländerna, 20,10

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet