Efter bronset brast det för Mattsson. Foto: TT

OS-brons till Sofia Mattsson

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en rekordkort bronsmatch för Sofia Mattsson mot kinesiskan Zhong Xuechun. Mattsson vann på fall på 29 sekunder och tog därmed brons i 53-kilosklassen. ”Den här medaljen betyder allt för mig”, säger Mattsson som länge oroat sig över om knäet skulle hålla.

Sofia Mattsson fick omedelbart kinesiskan ner på mattan, lyckades trycka ner båda skulderbladen mot mattan och vann på fall.

– Jag ville avgöra själv och körde 100 procent från början till slut. När jag fick läget tänkte jaga bara att nu håller du det här, säger Sofia Mattson till SVT Sport.

OS i Rio de Janeiro 2016

Hon grät av glädje när hon sprang ärovarv med den svenska flaggan i brottningsarenan, när hon tog hem Sveriges andra brottningsbrons i Rio – och andra OS-medaljen i dambrottning någonsin.

– Det är galet, Jenny (Fransson) blev historisk i går och i dag fick jag låna hennes tursnodd och det gick ju bra, säger Mattsson.

Knäet höll

När bronset var säkrat klättrade hon upp på den svenska delen av läktaren för att kramas.

– Det är den här medaljen man har kämpat för och det är den som jag har saknat. En lättnad och glädje, det känns så himla bra att åka hem med en medalj från Rio, den betyder allt för mig.

”Varit mycket nervös”

”Det får bära eller brista”, sade Mattsson när SVT Sport träffade henne bara dagar innan OS i Rio.

– Det var en tuff uppladdning men nu står jag här. Jag ska inte säga att jag var rädd, men extra nervös. Men när domaren väl blåste igång tänkte man inte på det, säger Mattsson.

I slutet av Mattssons semifinal visade hon tydliga tecken på problem med det knä som hon skadat. Men det syntes inget av det när hon snabbt avgjorde bronsmatchen.

Fakta: Sofia Mattsson

Namn: Sofia Mattsson.

Ålder: 26 år.

Längd och vikt: 164 centimeter, 56 kilo.

Från: Född i Gällivare, bor i Helsingborg. Hennes syster Johanna Mattsson tävlade också i OS i Rio men slogs ut tidigt i turneringen.

Meriter: VM-guld 2009, fyra VM-silver mellan åren 2011 till 2015. Etta på EM 2013, 2014 och 2016. Brons på OS i Rio de Janeiro 2016, 7:a i London 2012, 12:a i Peking 2008.

De senaste brottarmedaljerna i OS

2016: Jenny Fransson, brons, 69 kilo, Sofia Mattsson, brons, 53 kilo.

2012: Jimmy Lidberg, brons, 96 kilo, Johan Eurén, brons, 120 kilo.

2004: Ara Abrahamian, silver, 84 kilo.

2000: Mikael Ljungberg, guld, 97 kilo.

1996: Ljungberg, brons, 100 kilo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet