Foto: TT Nyhetsbyrån

Dansk OS-mästare på hackad lista

Uppdaterad
Publicerad

Den påstått ryska hackergruppen Fancy Bears har släppt medicinska uppgifter om ytterligare 25 OS-idrottare. Bland annat om den danska simstjärnan Pernille Blume som tog guld i Rio.

Hackergruppen har kommit åt konfidentiella uppgifter från antidopningsbyrån Wada som gäller idrottares dispenser för att få använda förbjudna läkemedel.

Tidigare i veckan släppte gruppen uppgifter om OS-drottningen i gymnastik, Simone Biles, de tennisspelande systrarna Venus och Serena Williams och basketspelaren Elena Delle Donne, alla från USA.

OS i Rio de Janeiro 2016

De 25 nya uppgifterna gäller OS-deltagare från USA, Tyskland, Storbritannien, Tjeckien, Polen, Rumänien, Ryssland och Danmark, uppger Wada i ett uttalande.

Dansk OS-guldmedaljör använde astmamedicin

Läckan visar bland annat att den danska simmaren och guldmedaljören Pernille Blume har använt astmamedicinen Terbutalin under OS. Blume gick ut med att hon hade ansträngningsastma 2010, uppger Ritzau.

Även de brittiska cykelstjärnorna Chris Froome, som vann Tour de France i år, samt den tidigare Tour de France-vinnaren Bradley Wiggins, har fått sina Wada-uppgifter hackade. Precis som den tjeckiska tennisspelaren Petra Kvitola.

Eftersom gruppen utger sig från att vara från Ryssland ber nu Wada om hjälp från ryskt håll.

”Vi har bett den ryska regeringen att göra allt i sin makt för att stoppa det här”, säger Wadas generaldirektör Olivier Niggli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet