Johan Jakobsson och Grahn. Foto: Bildbyrån

Experten: ”Drömlottningen i OS blev till mardröm”

Uppdaterad
Publicerad

Laget lyckades aldrig få svensk handbolls fundament att fungera, därför blev det respass och underkänt för de svenska handbollsherrarna. Nu väntar ny förbundskapten, och om SVT-experten Magnus Grahn får bestämma ska det bli ändring på flera punkter.

– Den så kallade drömlottningen man fick blev ju en mardröm. Jag tycker det är märkligt att man under fyra matcher aldrig lyckades få ihop försvar-, målvakts- och kontringsspel i en enhet. Det är svensk handbolls tre fundament och de har alltid varit anledning att vi tar oss långt i mästerskap, säger SVTs expert Magnus Grahn.

– Målvaktsspelet kunde fungera i tio minuter i en match, sen var det bortblåst. Samma visa med försvar och kontringar. Man blir inte klok på hur det har sett ut, säger Magnus Grahn, som också tycker att det offensiva spelet alldeles för ofta bara var sidledspassningar.

OS i Rio de Janeiro 2016

”Frulle bredvid Usain Bolt”

– Det gnager i mitt huvud att spelare underpresterar. Varför? På ett VM, ett EM, så tränar du och spelar matcher, sen inget mer. I ett OS är det massor av andra intryck. Du käkar i stora matsalar jämte superstjärnor. Helt plötsligt äter du ”frulle” bredvid Usain Bolt. Jag tycker att spelarna ska vara rutinerade nog att hantera det, men samtidigt ser man att det inte har funkat.

OS-mästerskapet är förbundskaptenerna Ola Lindgren och Staffan Olssons sista uppdrag. Under sina åtta år har de gjort en bra insats ”i skuggan av Bengan Boys”, som Grahn uttrycker det. Redan i januari väntar VM i Frankrike och där tror Magnus Grahn att en näst intill intakt trupp ställer upp – med en ny landslagsorganisation.

– Jag tror bara att Kim Andersson lägger av nu. Resten kommer vara med, revanschsugna. Den nya förbundskaptenen tycker jag vi ska hitta i Sverige. Vi behärskar och kan så mycket handboll att vi ska klara av det. Men, det är inte lätt. Ett alternativ är Mats Olsson, men han är knuten till norsk handboll (som analytiker och målvaktstränare för deras landslag).

– Jag ser egentligen ingen naturlig ersättare men mitt förslag är Alingsås Mikael Franzén. Han skulle bryta mönstret mot tidigare förbundskaptener. Förutom honom bör det utses en assisterande tränare, samt en sportchef som kan ta ett helhetsansvar.

– Franzén står för en djupledshandboll, något vi saknade i detta OS. Hans lag går mot mål hela tiden. Samtidigt har han varit bra på att utveckla spelare.

Måste lyfta in unga

– Per Johansson skulle kunna fungera som sportchef, han har bra koll på världshandbollen och skulle kunna länka ihop ungdomslandslagen med a-landslaget.

Med en ny förbundskapten kommer en nystart. Men många av spelarna i dagens landslag har mycket mer att ge, och av OS att döma så blommade en ny stjärna ut, medan flera andra fick OS-erfarenhet.

– Vi ser att Jerry Tollbring, trots sin unga ålder, gjorde en fin turnering. Vi har Lukas Nilsson och ett par andra unga också. Vi måste börja lyfta in unga spelare. Det har tagit lite lång tid att låta unga spelare komma in, säger Magnus Grahn.

I OS var Jerry Tollbring, Jim Gottfridsson, Lukas Nilsson, Jonathan Stenbäcken, Philip Stenmalm och Jim Gottfridsson debutanter.

Grahns punkter för nya förbundskaptenen:

  • En förbundskapten som kan svensk handboll, som gärna spelar i djupled, som vågar lyfta in unga spelare.  
  • En assisterande tränare som den nye förbundskaptenen utser.  
  • Gärna en sportchef, som inte är ”med på bänken”, men har ett övergripande ansvar som inkluderar ungdomslandslagen. Kravspecifikationen innehåller god koll på världshandbollen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet