”Silver-Emma” mot sista guldstriden

Uppdaterad
Publicerad

Det hörs på smeknamnet vad ”silver-Emma” Johansson saknar.
Linjeloppet i OS i Rio är sista guldchansen för 32-åringen.
– Skam den som ger sig, det är där jag hoppas att nyckeln sitter, att jag har tränat i många år och inte lägger cykeln på hyllan för att jag inte har fått till den största segern, säger hon.

SVT Sport åkte till Tönsberg på västra sidan av Oslofjorden och mötte en glad och till synes harmonisk Emma Johansson, mitt i hårdträningen som ibland innehåller långpass på fem timmar.

Här bygger hon för framtiden, nytt hus tillsammans med maken Martin Vestby som är hennes tränare och dessutom förbundskapten för de svenska damerna.

Vill skaffa barn

Emma Johansson vill skaffa barn, men OS kommer först och dessutom vet hon inte vad hon ska syssla med efter cykelkarriären.

– Om jag vetat det hade jag nog slutat redan. Då börjar du tänka på annat och planera för annat, och det har jag varit väldigt tydlig med: jag ska inte veta vad jag ska göra efter karriären.

Det handlar om fokus, att cykeln kommer först, vilket har lönat sig. För åtta år sedan blev hon silver-Emma med hela svenska folket vid OS i Peking. Sedan dess har det fortsatt på samma sätt, med silver och brons i flera VM. Centimetrar och hundradelar har inte varit på hennes sida i kampen om guldmedaljerna, så nu slipar hon på en sista formtopp.

Åtta kilometer OS-backe

Men hur vinner man OS eller VM utan att vara bäst i spurten? OS-banan i Rio ger hopp för kvinnan som är rankad etta i världen, med en åtta kilometer lång backe två mil från mål.

– Den långa backen kommer att bli helt avgörande, efter en sådan klättring är det inga spurtare kvar, säger Emma Johansson hoppfullt.

Se inslaget i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer