Usain Bolt med sin klassiska pose. Foto: TT Nyhetsbyrån

Bolt historisk efter tredje raka guldet

Uppdaterad
Publicerad

Det finns bara en kung på 100 meter. Usain Bolt blev historisk när han vann sitt tredje raka OS-guld på distansen – något ingen mäktat med tidigare. ”Det är två medaljer som återstår och sedan kan jag checka ut – odödlig”, säger Bolt till TT.

Sin vana trogen var Bolt seg iväg i starten och Justin Gatlin, USA, ledde halvvägs. Då växlade Bolt upp, sprang förbi med tjugo meter kvar och gick i mål som etta, på tiden 9,81. Jublet visste nästan inte några gränser när Bolt korsade mållinjen före Gatlin och Andre De Grasse, Kanada.

– Jag är glad och stolt. Utförandet var inte perfekt men jag fick det gjort och det är det viktigaste, säger Bolt till TV3.

Rio 2016

Det var redan före start minst sagt tydligt vem som var publikens favorit på Olympiastadion. Tvåfaldigt dopningsavstängde Gatlin möttes av massiva burop, medan det skanderades ”Bolt, Bolt, Bolt” när den 29-årige jamaicanen presenterades inför finalen.

”Tack till Brasilien”

– Publiken här är så briljant. Varje gång jag kommit in på arenan har jag fått gåshud. Tack till Brasilien, säger Bolt till TV3.

Gatlin har haft världsårsbästat inför såväl fjolårets VM som årets OS. Men när det ska delas ut medaljer är det Bolt som har varit snabbast.

– Jag kände trötthet från semin och höll ut så länge jag kunde. Jag tog ändå en medalj för mitt land, säger Gatlin till TV3.

Bolts sjunde OS-guld

Tre raka OS-guld på 100 meter har ingen lyckats ta tidigare. Guldet är Bolts sjunde i olympiska sammanhang, och han har kvar att springa 200 meter och 4x100 meter. Frågan är nu om han lyckas ta trippla OS-guld för tredje gången i rad.

– Det var någon som sade att jag kunde bli odödlig. Det är två medaljer som återstår och sedan kan jag checka ut – odödlig, säger han till TT efter att ha sprungit ärevarvet inne på den nästan fullsatta arenan.

Tvåan Gatlins tid i finalen blev 9,89 och bronsmedaljören Andre De Grasses noterades för 9,91.

Fakta: Usain Bolt

Född: 21 augusti 1986.

Från: Jamaica.

Personbästa: 9,58 på 100 meter och 19,19 på 200 meter (båda världsrekord).

Mästerskapsguld: Sju OS-guld och elva VM-guld. Bolt har sedan OS 2008 vunnit samtliga finaler på 100 meter, 200 meter och korta stafetten – med ett enda undantag. Det var när han tjuvstartade på 100 meter i VM 2011.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rio 2016

Mer i ämnet