Foto: Bildbyrån

OS-silver och rekordtid av Sjöström

Uppdaterad
Publicerad

Sarah Sjöström tycker inte om 200 meter frisim utan föredrar kortare distanser.

Ändå slog hon till med OS-silver och nytt svenskt rekord i natt.

”Det har varit mycket hatkärlek för den distansen och det är alltid väldigt tufft mentalt. Det känns verkligen som ett guld för mig” säger Sjöström till SVT Sport.

Sjöström har flera gånger pratat om 200 meter frisim som en av de tuffaste grenarna. Att hon skulle vara jättenöjd om hon ens tog medalj. Men ett visst hopp tändes förstås när den svenska simdrottningen var snabbast av alla i semifinalen.

Finalen utvecklade sig till en duell mellan Sjöström och regerande världsmästaren Katie Ledecky. Amerikanskan hade mest krafter på slutet och vann på 1.53,73 – 35 hundradelar före Sjöström som gick i mål på 1.54,08, nytt svenskt rekord.

Rio 2016

Michelle Coleman, som simmade sin första stora final, öppnade starkt och låg tvåa vid första vändningen men slutade sjua med tiden 1.56,27.

”Gör så jäkla ont”

Sjöström var efteråt lycklig över sin insats.

– Det har varit mycket hatkärlek för den distansen och det är alltid väldigt tufft mentalt, så jag kan inte vara mer än nöjd. Jag slog svenskt rekord och gjorde mitt livs lopp i en OS-final. Jag ”race:ade” mot världens tuffaste frisimmare och vann silver – det känns verkligen som ett guld för mig i dag, säger Sjöström till SVT Sport.

Medaljen var Sjöströms andra i Rio. Den första kom i förrgår – guldet på 100 meter fjäril.

– Det är jättestort och kul att jag har prickat in formen på det här mästerskapet. Jag kände inför OS att det var dags nu, tredje gången gillt.

Avslutar med kortare distanser

Loppet var hennes åttonde i mästerskapet och det tär på krafterna, även hos övernaturliga människor som Sjöström.

– Nu är det ju två lagkapper och lite sprintfrisim kvar på programmet. De första fyra dagarna över och det har blivit två medaljer. Så det känns bara lätt nu faktiskt.

RESULTAT

Damernas 200 meter frisim, final:

1) Katie Ledecky, USA, 1.53,73

2) Sarah Sjöström, Sverige, 1.54,08

3) Emma McKeon, Australien, 1.54,92

4) Federica Pellegrini, Italien, 1.55,18

5) Duo Shen, Kina, 1.55,25

6) Bronte Barratt, Australien, 1.55,25

7) Michelle Coleman, Sverige, 1.56,27

8) Charlotte Bonnet, Frankrike, 1.56,29

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rio 2016

Mer i ämnet