Foto: Bildbyrån

”Försöker psyka henne – Lisa bara skrattar”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är vidare till semifinal i damernas OS-fotboll efter att ha slagit ut USA i straffläggning.

Detta trots att amerikanska målvakten Hope Solo gjort sitt yttersta för att psyka svenska hjälten Lisa Dahlkvist vid den avgörande straffen.

”Det gav bara Lisa mer bränsle att vilja sätta straffen”, säger SVT Sports expert Frida Östberg.

Sverige stod för en stor skräll i kvartsfinalen mot USA. Efter 1-1 vid full tid behövdes det straffar för att skilja lagen åt – och där var svenskorna starkast.

Sensationen innebär att Sverige spelar semifinal mot Brasilien eller Australien.

OS i Rio de Janeiro 2016

SVT Sports expert Frida Östberg är mäkta imponerad av det svenska avancemanget och tror på Sverige som fortsatta underdogs.

– Nu kan allt hända. Nu är man i semifinal och går in i en ny match där man har allt att vinna. Och de vet att de kommer att få fajtas om medalj oavsett. Det ger också en trygghet att våga spela ut ännu mer. Att man också har hittat ett koncept som fungerar lovar också gott, säger Östberg.

”Bästa insatsen i turneringen”

Sverige har inte övertygat särskilt i gruppspelet, något Östberg varit inne på tidigare. Därför smäller kvällens succé ännu högre.

– Det är helt fantastiskt. Att man plockar fram det när det behövs som mest, att man kan gå ut och göra det här. Det är den bästa insatsen i turneringen och att man gör det mot det bästa laget… det är bara att lyfta på hatten. Det fantastiska är varifrån man kommer i den här turneringen. Vad man presterat innan och vad man haft i bagaget, att lyckades vända det till något såhär bra. Man slår ett av världens bästa lag i rätt tillfälle.

”Skrattar åt henne”

Lisa Dahlqvist blev stor svensk hjälte när hon satte den femte och sista straffen bakom Hope Solo. Straffen var dock inte utan dramatik. Den amerikanska målvakten gjorde sitt bästa för att psyka Dahlqvist och bytte bland annat handskar inför straffen. När Östberg ska plocka ur sin absoluta höjdpunkt i matchen är det sättet Dahlkvist svarar på psykningen.

– Allra bäst i kväll var Lisa som hanterar pressen när Hope Solo försöker psyka henne. Lisa skrattar åt henne och hänger in den. Det är så klassiskt Lisa, säger Östberg.

Vad tycker du om Solos agerande?

– Jag tycker att det är konstigt att domaren tillåter det. Samtidigt visste jag att det här är en spelare (Dahlkvist reds anm.) som Solo inte kommer kunna provocera på ett negativt sätt med det där agerandet. Solo valde att göra så och det gav bara Lisa mer bränsle att vilja sätta straffen.

”Lisa är iskall”

Hedvig Lindahl bytte inga målvaktshandskar under straffläggningen men har god koll på vad Solo försökte göra.

– Hon försökte sätta griller i huvudet på Lisa. Lisa och Hope har ju mötts en gång förut i straffar, i VM 2011, och Lisa satte den, så hon försökte säkert förändra den matchbilden lite, men Lisa är iskall i det läget och gick inte på den, säger Hedvid Lindahl till Viasat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet