OS och Paralympics i Rio tog slut i somras, men skulderna finns kvar. Foto: Bildbyrån

Mångmiljonskuld för OS-arrangör

Uppdaterad
Publicerad

Fyra månader efter OS i Rio har organisationskommittén fortsatt svårt att betala sina räkningar. Bland annat är man skyldig den Internationella paralympiska kommittén 34 miljoner kronor.

Enligt CBS News handlar det om resebonusar som inte har betalats ut till Internationella paralympiska kommittén (IPK), på en summa motsvarande 34 miljoner kronor.

– Vi har aldrig varit med om att en organisationskommitté varit så sen med att betala resebonusar, säger IPK:s talesperson Craig Spence till CBS News. 

Att betala resebonusarna ingår i OS- och Paralympics-arrangörens avtal och att pengarna inte har betalats ut ännu påverkar många nationella förbund.

– Några av de mindre nationella paralympiska kommittéerna, som har tagit lån för att kunna resa till tävlingarna, riskerar nu att inte kunna betala tillbaka, säger Craig Spence.

Pengastrul trots minskad budget

Redan inför OS i Rio kantades evenemanget av ekonomiskt strul och biljettförsäljningen gick trögt. Bland annat valde man att minska budgeten för OS-invigningen och i augusti utlovade Rios borgmästare 450 miljoner kronor till OS och paralympics. Enligt Rio-OS kommunikationsdirektör Maria Andrada ska dock bara en femtedel av den summan ha betalats ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer