Peder Fredricson jublar. Foto: Bildbyrån

OS-silver efter dramatisk omhoppning

Publicerad

Sex ryttare gjorde upp om medaljerna, endast två var felfria. En av dem var Fredricson. Men tiden räckte inte till en guldmedalj, 53 hundradelar avgjorde valören på medaljen. ”En fantastisk dag”, säger Fredricson till SVT Sport.

Peder Fredricson och hästen All In tog sig felfria genom omhoppningen i ridsportens hoppfinal. De var sex ryttare som gjorde upp om medaljerna i en omhoppning på tid, efter att de varit felfria genom de två hoppningsrundorna i finalen.

– Det är sällan sex ryttare hoppar om en guldmedalj i OS, så jag visste att det skulle bli en snabb hoppning, säger Peder Fredricson till SVT Sport.

Britten Nick Skelton var först ut på hästen Big Star. Han tog sig felfri genom banan på tiden 42,82.

”En lång dag”

Därefter rev tre ryttare ut sig, innan det var Peder Fredricsons tur med hästen All In. Han var felfri, men tiden 43,35 räckte inte för att slå britten Skelton. Han var 53 hundradelar efter.

När den sista ryttaren ut, kanadensaren Eric Lamaze, även han rev ett hinder, var silvermedaljen klar.

– Det känns väldigt bra. Det har varit en lång och fantastisk dag, i efterhand kan man säga. Men just när man gör det är kanske inte kul ordet man vill beskriva det med, säger Fredricson till SVT Sport.

Blev fyra i Aten

Under OS har Fredricson och hästen All In inte rivit ett enda hinder.

– Jag är hans allra största fan och är så glad att jag lät honom visa för världen hur bra han är. Jag kände direkt att allting satt på plats, han var mjuk och fin i kroppen, säger Fredricson.

Peder Fredricson deltog i sitt första OS i Barcelona 1992 i fälttävlan. Han var då som 20-åring den yngsta svenska OS-ryttaren genom tiderna. Han gick så småningom över till hoppning och deltog i OS igen i Aten 2004. Då blev det en fjärdeplats. Och i Fredricsons tredje OS blev det alltså silver.

Peder Fredricson bor på Österlen och tävlar för Österlens ridklubb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer