Ato Ibañez kritiskt mot SOK:s uttagningar Foto: Bildbyrån

”SOK har gett mig mardrömmar”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att gångaren Ato Ibañez klarat SOK:s kvalgräns flera gånger blev han inte uttagen till OS. Nu rasar han mot SOK. ”Istället för att tro på mig tryckte de ner mig i skiten. Istället för att ge mig motivation gav de mig mardrömmar. Tack SOK”, skriver han i sociala medier.

– Jag är så otroligt besviken och har varit deprimerad emellanåt och sovit dåligt, säger han till SVT Sport.

I flera år har Ato Ibañez haft siktet inställt på OS i Rio. Trots problem med både hjärnskakningar och ryggskott under våren så lyckades han klara SOK:s kvalgränser vid flera tillfällen och slå nytt personbästa med drygt en och en halv minut.

Men han togs inte ut av SOK och efter 20-kilometersloppet igår kunde inte den svenska gångaren hålla känslorna tillbaka.

OS i Rio de Janeiro 2016

– Jag är såklart besviken, många med mig tycker att jag borde ha varit där. Tittar man på resultatlistan och mina tider så borde jag ha varit där.

Arg och deprimerad

I ett upprört inlägg på Facebook under morgonen så skrev Ato Ibañez bland annat att ”istället för att tro på mig tryckte de ner mig i skiten. Istället för att ge mig motivation gav de mig mardrömmar. Tack SOK. Tack för att ni verkligen lyssnade på vårt förbund och såg människan bakom bläcket på resultatlistan.”

För SVT Sport utvecklar han kritiken.

– Det har varit min idrottskarriär stora mål att tävla på OS, har varit otroligt besviken hela våren och sommaren för att jag inte har blivit uttagen. Har varit oerhört tufft, har varit väldigt deprimerad emellanåt och har sovit dåligt, säger 30-åringen.

Orättvisa uttagningar

Flera andra svenska idrottare har tidigare kritiserat SOK:s tuffa och, vad de menar, inkonsekventa uttagningar. Bland andra kanotisten Erik Sandbacka och längdhopparen Erika Jarder har uttalat sig. Ato Ibañez instämmer i den kritiken.

– Det är konstigt att man ens sätter upp nomineringsgränser om man inte följer dem. Varför finns de då? Känns dåligt och att de sen låter andra åka som inte klarat gränserna känns väldigt orättvist. Vissa får åka bara för att de är ett namn, säger han och fortsätter:

– Gångförbundet och jag har försökt förklara för SOK att det är vi som är experter på gången. Det är vi som vet mest om förutsättningar och omständigheter. SOK kollar bara på tider i sina papper.

Bror fick åka

Ato Ibañez bror, Perseus Karlström, blev uttagen till spelen och var förste svenske gångare på ett OS på över 20 år. Även han hade siktet inställt på en topp åtta-placering men fick inte till det och valde att avbryta loppet.

– Jag och min bror tränar bra ihop och stöttar varandra. Såklart hade det varit positivt för båda om vi kunnat tävla tillsammans, säger Ibañez.

Ibañez tror att han ändå haft chans att slåss i toppen.

– Ända sen mars då jag tog personbästa har jag hävdat att jag kunnat slåss om en topp åtta-placering. Då hade jag en britt och en italienare precis framför mig som kom sexa och åtta igår. Då känns det ju som att jag borde haft en chans att slåss om det. Mina konkurrenter var förvånade över att jag inte fick åka.

Gång i behov av framgångar

Gång i Sverige har haft en nedågående trend och är i behov av att synas.

– Intressemässigt för sporten hade det ju behövts en bra placering i OS för att få en knuff i rätt riktning. För att locka unga och sponsorer. Väldigt tråkigt att jag inte kunde vara med och bidra till det.

Nu åker Ato Ibañez på semester och försöker ladda om inför framtida utmaningar.

– Jag har haft noll motivation till att träna sen jag fick SOK:s besked. Jag försöker blicka framåt och det känns bättre nu när tävlingen är förbi.  Jag är klar för VM i London nästa år och snart är det Finnkampen, säger han.

SOK vill inte bemöta kritiken.

– Vi kommentarer inte uttagningar under OS. Kritiken får stå för honom, säger Björn Folin, mediaansvarig på SOK, till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet