Rios stora anläggningar beskrivs som ”vita elefanter”, dyra saker utan värde. Här är innandömet i Maracana-stadion där de tjusiga stolarna från OS ligger bortslängda. Foto: TT.

IOK nobbar Rios miljonkrav

Uppdaterad
Publicerad

Rio de Janeiro plågas ännu ekonomiskt av OS och Paralympics förra året men har fått nobben av IOK att få ytterligare 340 miljoner kr i kompensation.

IOK understryker att man redan betalat ut 13 miljarder till Rio, en ”rekordsumma” och att man avslutat alla avtal med arrangörsstaden, uppger AP. Parterna träffades i Lausanne under söndagen.

Rio måste enligt gällande kontrakt stå för alla skulder men från myndighetshåll är man orolig över att kommunala pengar till OS ska utlösa oroligheter från andra kommunalt anställda som poliser och lärare som haft problem att få ut sina löner.

Kostade 110 miljarder att arrangera

Paralympics, ett par veckor efter OS, räddades i sista stund genom ett lån.

En del satsningar på infrastrukturen som en tunnelbanelinje, en upprustad hamn och en ny busspark har man nytta av i dag medan exempelvis golfbanan, som kostade 170 miljoner, har svårt att locka spelare och mindre än tio procent av de 3 600 lägenheterna i OS-byn har sålts.

Beräkningar, som är svåra att värdera, gör gällande att spelen i Rio kostade 110 miljarder kronor att arrangera, en siffra som tros ligga i underkant.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer