Douglas Lindelöw och Casello. Foto: TT Nyhetsbyrån

Konflikten kan krascha OS-drömmen

Uppdaterad
Publicerad

Douglas Lindelöws OS-dröm är i fara. Konflikten om hans häst Casello blir allt mer infekterad och nu finns risk att ärendet hamnar i domstol. ”Känner man sig både lurad och sviken som delägare i en häst – har man bara en sak att välja på – att avveckla samarbetet.”, säger hälftenägaren Lars-Inge Bladh till SVT Sport.

För nio år sedan kom den treåriga valacken Casello in i familjen Lindelöws liv. Tillsammans med vännerna och paret, Maria Schack Bladh och Lars-Inge Bladh, köpte Douglas mamma, Agnetha Lindelöw och hennes sambo, hästen i tron om att den en dag skulle ta sig tillsammans med ryttaren Douglas till den yttersta världseliten i hästhoppning. EM i tyska Aachen i augusti var ett misslyckande för det svenska laget, men mästerskapsdebutanten Lindelöw övertygade ändå med en finalplats.

– Det har tagit Douglas många år att vinna den här hästens förtroende och det finns nog många som kan vittna om hur svårt det har varit. Det är först de senaste två åren som det har blivit någon egentligen framgång. De flesta hade nog gett upp när hästen började krångla vid 8-9 års ålder och det är helt och hållet hans förtjänst att den är så bra som den är i dag, säger Agnetha Lindelöw.

Svårt för Sverige att ta medalj

Det senaste året har tillhört Douglas och Casello. Tillsammans placerade de sig på en imponerande åttondeplats på världscuptävlingen i hoppning i Las Vegas i början på året och var ett av två svenska ekipage som tog sig till final under EM i Aachen. Utan Douglas och Casello blir det svårt för Sverige att ta medalj i OS, som just nu är ett av tre givna ekipage.

Men i skuggan av framgångarna har det alltså skett en hel del, betydligt mindre roliga saker och för mindre än en vecka sedan gick Maria Schack Bladh och Lars-Inge Bladh ut i tidningen Ridsport och berättade att de ville sälja hästen. Enligt Lars-Inge startade konflikten för att Agnetha ska ha undanhållit uppgifter gällande prispengar, något som är offentliga handlingar via TDB (tävlingsdatabasen).

– När Agnetha kom till oss med första redovisningen fanns inga prispengar alls med i den. Känner man sig både lurad och sviken som delägare i en häst så har man bara en sak att välja på – att avveckla samarbetet. Sedan är det såklart synd om Douglas förlorar sin bästa häst, det var aldrig vårt mål, säger Lars-Inge Bladh.

Konflikten som pågått sedan i maj började utan advokater, men nu med och när vi pratar med båda parter är det tydligt att det råder delade meningar om vad som skett.

– Jag håller inte med om det Lars-Inge säger om redovisningen, men av respekt för alla inblandade vill jag inte kommentera det i media. Jag anser inte att det är rätt forum, säger Agnetha Lindelöw.

Tackat nej till miljonbud

Två ägare och en konflikt som alltså kan krascha OS-drömmen för Douglas Lindelöw och hans häst Casello. Agnetha Lindelöw har erbjudit paret Bladh sju miljoner kronor för deras del, men de har tackat nej.

– Vi har väldigt konkreta bud och det har vi haft ett bra tag. Jag vet inte hur Lindelöw tänker, men det här budet har höjts allt eftersom, säger Lars-Inge.

I går skulle ärendet lämnats in till Tingsrätten.

– Allt var färdigt och vi var på väg att lämna in ärendet i går, men vi beslutade oss för att skjuta på det, säger Lars-Inge Bladh.

Vad fick er att ändra er?

– Vi är inte så vana att vara i Tingsrätten. Det hade varit skönt om man kunde slippa det och komma till en uppgörelse innan det går så långt. Jag ska prata med vår advokat under dagen (läs tisdag) och ta ett beslut, säger Lars-Inge Bladh.

Inte heller Agnetha och Douglas hade under måndagen hört något om ärendet lämnats in eller inte.

– Vi försöker jobba på en lösning och har lämnat ganska många olika förslag till advokaten. Bollen ligger just nu hos dem, säger Agnetha Lindelöw.

Vid 15.00 i dag tisdag hade fortfarande inget lämnats in hos Tingsrätten.

”Nej, vi har inte hört något och vi vill gärna hitta en lösning som är bra för båda parter”, skriver Agnetha Lindelöw i ett sms.

Vad gör ni om ni tvingas sälja hästen?

– Ja, då får Douglas börja om med en ny treåring, suckar Agnetha.

För ryttaren Douglas Lindelöw är det här långt ifrån en optimal uppladdning inför OS nästa år.

– Det är klart att det är ett litet orosmoment för mig som satsar långsiktigt mot OS nästa år. Det stör ju lite grann i uppladdningen kring tävling och träning. Vi får hoppas att vi finner en lösning så att jag kan fortsätta tävla med Casello, säger Douglas Lindelöw.

– Det är ett väldigt starkt ekipage för mig framför allt, men också för Sverige om man tänker att vi ska försöka ta en medalj på OS nästa år, fortsätter Douglas Lindelöw.

Vi lär få återkomma i frågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ridsport

Mer i ämnet