IOK-medlemmen Frankie Fredericks utreds för mutbrott Foto: TT

Misstänkt mutskandal när Rio fick OS

Uppdaterad
Publicerad

En framstående IOK-medlem misstänks för mutbrott i samband med att Rio de Janeiro röstades fram som OS-arrangör 2009. IOK:s etiska kommission har startat en utredning mot medlemmen.

Det är den namibiska före detta sprintern Frankie Fredericks, nuvarande medlem i internationella olympiska kommittén, som står anklagad för mutbrott. Det är den väl ansedda tidningen Le Monde som har rapporterat att åklagare utreder en överföring till Fredericks, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Överföringen ska ha gjorts för åtta år sedan, kort innan omröstningen i Köpenhamn som ledde fram till att Rio de Janeiro fick äran att arrangera OS.

”IOK står fast vid att reda ut denna situation, tillsammans med den franska åklagaren”, skriver organisationen i ett uttalande.

”Mr Fredericks informerade IOK och förklarade situationen och betonade hans oskuld direkt efter att han kontaktades av en journalist. IOK litar på att Mr Fredericks kommer få fram det som krävs för att bedyra hans oskuld mot dessa anklagelser från Le Monde”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer