Sjöström med sin tredje medalj i Rio. Foto: Bildbyrån

OS-brons till historisk Sjöström: ”Känns skitkul”

Uppdaterad
Publicerad

Sarah Sjöström blev historisk när hon tog tredje OS-medaljen i Rio. Svenskan knep bronset i damernas final på 100 meter frisim med tiden 52,99. ”Jätteglad, nu har jag en medalj av varje valör i OS”, säger Sarah Sjöström till Viasat.

Hon är i och med dagens bronsmedalj den första svenska simmaren att ta tre individuella medaljer vid ett OS. Sjöström vann guldet på 100 meter fjärilsim och tog dessutom silver på 200 meter frisim.

– Jag är jätteglad, nu har jag en medalj av varje valör i OS, säger Sarah Sjöström till Viasat.

OS i Rio de Janeiro 2016

Therese Alshammar, Arne Borg och Anders Holmertz har alla tagit tre medaljer vid ett och samma OS men inte tre individuella.

Två guldmedaljörer

Favoriten Cate Campbell var i ledning vid vändningen men tappade totalt de sista 50 meterna och slutade sexa.

– Det är inte lätt att gå in och vara favorit, det är inte alla som klarar det, säger Sjöström.

Den 22-åriga svenskan stod för en stark avslutning när hon lyckades ta hem bronset med tiden 52,99.

– Jag har inte haft en bra känsla under dagen, jag har varit trött. Så det känns skitkul med ett brons trots att det inte var någon bra tid.

Tränaren: ”Förvånansvärt att hon kunde konkurrera”

Tränaren Carl Jenner var minst sagt imponerad.

– Att kunna konkurrera med det här tjejerna som är världsklassprinters som är utvilade medan Sarah simmat så många lopp, fem 200 m-lopp, 100 m-lagkapp, 100 m fritt, 100 m fjäril är väldigt förvånansvärt med tanke på hennes tillstånd. Vi visste att det skulle vara som tyngst i går, säger Jenner till SVT.  

– Vi har simmat i sex dagar och hon har simmat mest av alla deltagare i hela OS och hon bär våra lagkappslag och hon skapar vårt team. Ur det perspektivet är det fantastiskt att hon tar medalj på 100 m fritt, även om medaljen i sig inte var överraskande.  Hon har den nivån, säger förbundskaptenen Ulrika Sandmark. 

Simone Manuel från USA och Penny Oleksiak från Kanada gick i mål på exakt samma tid, 52,70, och delade därmed på guldet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet