Farah skriker ut sin glädje. Foto: TT Nyhetsbyrån

Ny OS-dubbel för Mo Farah

Uppdaterad
Publicerad

Han vann guld på 10 000 meter och 5 000 meter i London för fyra år sedan. I Rio svarade Mo Farah för en ny dubbel när han vann OS-guldet på 5 000 meter på tiden 13.03,30. ”Jag kan inte tro det”, säger han till TT.

I en tuff kamp på upploppet var Mo Farah till slut den starkare löparen och säkrade sitt andra OS-guld i Rio när han passerade mållinjen på tiden 13.03,30.

Den brittiske dominanten plockade även hem guldet på 10 000 meter och vann därmed dubbeln för andra OS i rad. Det var finländaren Lasse Virén som senast försvarade båda långdistansgulden när han segrade på både milen och halvmilen i Montreal 1976.

– Det här är det guld som jag är mest nöjd med av alla fyra. Det är otroligt, sade Farah till TT efteråt.

Tvåan diskades först

Mo Farah vann både 5 000 meter och 10 000 meter även vid VM 2013 och 2015.

Paul Kipkemoi Chelimo från USA blev tvåa, 60 hundradelar bakom suveräne Farah, diskades sedan för att ha sprungit utanför sin bana – men fick tillbaka sin placering. Det samma skedde med Mohammed Ahmed från Kanada som till slut blev fyra. Därmed petades 41-årige Bernard Lagat, som tillfälligt hade hamnat på bronsplats efter diskningarna, ner till femteplats igen. Bronset gick till Hagos Gebrhiwet från Etiopen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer