OS första guldmedalj utdelad Foto: TT

OS första guldmedalj utdelad

Uppdaterad
Publicerad
Hon har aldrig varit bättre än sjua i en världscupstävling. Trots det stod 19-åriga Virginia Thrasher från USA högst upp på pallen när OS-spelens första guldmedalj delades ut.

Det hann inte gå lång tid från det att OS-elden tändes till dess att första guldmedaljen delats ut. Först ut att motta den ädlaste valören blev amerikanskan Virginia Thrasher efter att hon lyckats vinna i dameras luftgevär från 10 meter.

– När jag tog ledningen i finalen förstod jag att det här var möjligt, men jag fokuserade bara på att skjuta så bra som möjligt, säger guldmedaljören till TT.

Tonåringen sköt 208,0 poäng i finalen vilket räckte både till guldmedalj och till en nytt olympiskt rekord i grenen. Thrasher vann en poäng före kinesiskan Li Du, tidigare guldmedaljör från Aten 2004.

Thrasher höll tidigare på med konståkning, men som 15-åring insåg hon att hennes talang inte skulle räcka till ett OS och därför sadlade hon om till skytte – och vilket lyckat beslut det visade sig bli.

I och med guldet tog USA ledningen i medalj-ligan, tätt följt av Kina på andraplats med ett silver och ett brons.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer